Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Nektek fizetett a biztosító vadkárra ?

Egy év alatt körülbelül 6000 őzet és szarvast ütöttek el a magyar utakon a sofőrök. Egy ekkora állat bizony komoly károkat tud okozni a gépjárműben. Mindig felmerül a kérdés, ki a hibás és vajon ki fizeti a károkat ?!

A tavaszi hónapokban megnövekszik a vadak aktivitása, ugyanis ilyenkor hagyják el téli menedékhelyeiket és távolabb merészkedhetnek a megszokott területüktől. Az úttestre kirohanó állatok gyakran sokkot kapnak a járművek fényszórójától, így meg sem próbálnak elugrani előlük – ezért könnyen megtörténik a baj.

Kié a felelősség ? – nehéz kérdés 

A KRESZ azt írja, hogy a vadveszélyt jelző táblánál csökkenteni kell a sebességet és nagyobb követési távolságot kell tartani, mivel számítani kell rá, hogy hirtelen fékezésre lehet szükség.

Sofőr a felelős

Fontos, hogy kellően körültekintő legyen azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki a szakemberek. Amennyiben mégis baleset történik, akkor a vadásztársaság nem köteles kifizetni az autóban keletkezett kárt. Ehhez persze szükség van arra, hogy a rendőrség a helyszínen talált nyomokból megállapítsa, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha az autós az ilyenkor elvárható óvatossággal vezet.

A vadásztársaság is lehet hibás

Amennyiben az érintett útszakaszon nem volt vadveszélyre figyelmeztető tábla, a pórul járt autós hivatkozhat a vadásztársaság felelősségére, de kártérítésre csak ritka esetekben akad példa. A felelősségük általában csak akkor állapítható meg, ha a baleset helyszínén vadászati tevékenység folyt és ennek biztosítása nem volt megfelelő a részükről.

A közútkezelő szerepe

Az autópályán és autóúton történt vadgázolásnál minden esetben meg kell téríteni az autós kárát, ugyanis vadveszély esetén a kezelőnek kell kerítéssel biztosítania, hogy ne kerülhessenek eltévedt vadak az útra. Abban az esetben is felmerülhet a kezelő felelőssége, ha az utat szegélyező növényzet sűrűsége miatt a sofőr nem láthatta meg időben az állatot.

Legvégső eset

Ha nincs megállapodás a felelősség kérdéséről, akkor a felek bírósághoz fordulhatnak, ahol aztán minden részletet pontosan megvizsgálnak.