Az Epicurius nevű külföldi gasztronómiai oldal a klímavédelemjegyében úgy döntött, hogy nem közöl több marha húsos receptet!

Feltehetjük a kérdést, hogy függ össze a klímavédelem és amarhák, (számomra) meglepő választ kapunk! Az oldal kiköti, hogy ő nem marhaellenes, hanem bolygó párti! A döntésre azért jutottak, mert egy fenntarthatóbbirányba akarják terelni a főzést, ehhez pedig az kell, hogy ne egyenek azemberek marhahúst. Na de miért?

A weblap szerint az üvegházhatású gázkibocsátások 15százalékáért a haszonállatok tartása a felelős, és ennek az aránynak a 61százaléka a marhákhoz kötődik. Ugyanis a kérődző állatok tartásával szén-dioxidés metán kerül a légtérbe. Az említett két gáz közül mennyiségileg aszén-dioxid a jelentősebb, viszont a metán a légkörben 23-szor hatékonyabbanfogja fel a hőt, azaz ennyiszer erősebb üvegházhatással bír a szén-dioxidhozképest.

Az oldal közleménye szerint nagyobb teret és hangot kelladni a fenntartható főzésnek, és foglalkozni kell a klímaváltozással. AzEpicurious efelé úgy akar lépni, hogy nem publikál több marhahúsos receptet, ésa döntésük mellett büszkén kiállnak. Ugyanakkor azt is tisztázták, hogy azok amarhahúsos receptek, amiket korábban közzétettek, továbbra is elérhetőekmaradnak, csupán a jövőre vonatkozik a lépésük.

A klímaváltozás közepette egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azételek, és sokan hagyják el a húsokat azért, mert az ipari méretű állattartásszennyezi a környezetet. Nemrég az Extinction Rebellion (XR) egyikklímaaktivistája annak érdekében indított petíciót az angliai Brighton and Hovevárosi tanácsánál, hogy az iskolákban hetente két nap növényi alapú ételtkapjanak a gyerekek. Alison Plaumer egyben azért is kampányol, hogy a tanácseseményein a koronavírus-járvány után csak növényi alapú ételeket szolgáljanakfel. Az aktivista szerint egyébként az lenne a legjobb megoldás, ha mindenkiátállna a növényi alapú étrendre.