Oroszok már a marsi ‘spájzban’ vannak?

Az Orosz Űrügynökség a Marson hozna létre egy atomerőművet

Az erőmű a Zeusz segítségével szállítható a Vörös Bolygóra – egy leendő orosz nukleáris hajtású űrhúzógép-tervezettel.

Az Arsenal Design Bureau – az orosz Roscosmos űrügynökség szentpétervári székhelyű leányvállalata, amely űrhajók, műholdak és más űrtechnológiák gyártására szakosodott – egy atomerőmű létrehozását javasolták egy leendő orosz Mars bázis számára.

Az Arsenal javaslata szerint a reaktort a Zeusz fedélzetén szállítják a Vörös Bolygóra, és ejtőernyős rendszer segítségével juttatják a felszínre. Leszállás után az erőmű működésbe lépne, hogy energiát biztosítson egy leendő orosz marslakó bázis számára.

Ráadásul a mérnökök azt mondják, hogy ha a Zeuszt a Nap és a Mars közötti Lagrange-ponton (vagyis a tér azon pontján, ahol e testek gravitációs erői egyformán erősek) telepítenék, fedélzeti kommunikációs érzékelői és adóegységei nagy sebességű csatorna révén továbbíthatnák az információkat a Földre a Mars felszínéről és a bolygó körül keringő űrhajókról.

A moszkvai székhelyű Keldysh Kutatóközpont tervezői azt is javasolták, hogy az űrhajó az orosz légvédelmi hálózat részeként alkalmazható legyen – észlelje a pályáról a célpontokat, és továbbítsa ezeket az információkat a földi rakétarendszerekhez.

Oroszország 2010 óta dolgozik egy atomerőművel rendelkező bolygóközi űrhajó létrehozásán. 2019-ben a Moszkván kívüli MAKS Nemzetközi Repülési és Űrszalonon először mutatták be az űrhúzógép koncepcióját.

Tavaly decemberben a Roscosmos 56,5 millió dolláros szerződést írt alá az Arsenal Tervező Irodájával a Zeusz kísérleti tervezési munkáiról. Ez a munka várhatóan 2024-re fejeződik be, a repülési tesztek 2030-ban kezdődnek.