Törökországban a háború kezdete óta jelentősen megnövekedett a partra vetett delfinek száma.

A kutatók úgy vélik, hogy a Fekete-tenger északi részén tapasztalható fokozott és hosszan tartó zajszennyezés – melyet legfőképp az orosz hadihajók okoznak – a török és bolgár partok felé terelheti a cetféléket, ahol a megszokottnál jóval nagyobb számban vetődnek partra, vagy akadnak halászhálókba.
Törökországban emiatt az elmúlt hónapokban csaknem 80 közönséges delfin pusztulását regisztrálták, ami a Török Tengerkutatási Alapítvány szerint rendkívülinek számít.
„Az akusztikus trauma az egyik lehetőség, ami felmerülhetett” – mondta Dr. Bayram Öztürk, az alapítvány elnöke, aki szerint soha ennyi hajót és ilyen szintű zajszennyezést nem tapasztaltak korábban a Fekete-tengeren.
Az állandó zaj ugyan nem öli meg az állatokat, ám jelentősen megzavarhatja őket, és tájékozódásbeli gondokat is okozhat nekik, mivel a hang elől menekülve olyan területekre tévednek, melyek ismeretlenek számukra.
A tengeri emlősök védelmét szolgáló protokollok gyakorlatilag érvényüket vesztették a háború kitörése óta, a tudósok pedig jelenleg még azt sem tudják meghatározni, hogy mely állatok lehetnek a legnagyobb veszélyben.

A kutatók kitértek arra is, hogy az Azovi-tenger felé igyekvő madarak sincsenek biztonságban, mivel élőhelyeik közelében folyamatos harcok dúlnak.