Kezdőlap Uncategorized

Ragyogj kéken!

A világon mindenhol ezen a napon tartják az Autizmus Világnapját, amelyet az ENSZ már 14 éve hivatalosan is világnappá nyilvánított. A célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést és elfogadást.

Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle, tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását. Az autizmus megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is. Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Igazából az autizmus pontos oka máig nem ismert és a tudomány jelenlegi állása szerint nem is gyógyítható, de nagyon sok fejlesztési mód elérhető, amivel az életük megkönnyíthető.

A mostani korlátozások az autizmussal élő gyermekeket és családjaikat különösen érintik, mert felborul a mindennapi rendszer és ez rengeteg új megoldandó feladattal és a velük való foglalkozások átszervezésével jár. Szerencsére ma már rengeteg vizuális segédanyagot – napirendi kártyákat, folyamatábrákat – találnak a neten, ami nagyon hasznos lehet, hiszen az autizmussal élő személyeknél mindig segít a vizuális támogatás.

A legfrissebb adatok szerint körülbelül 100 000 autista ember él ma Magyarországon,vagyis 100 emberből több mint 1. Az is igaz, hogy a társadalom egyre többet tud az autizmusról, de még mindig sok a téves és negatív megítélés, előítélet. Számos tévhit kering a köztudatban és én a mai napon egyet mindenképp szeretnék eloszlatni. Sokan úgy gondolják, az autistákkal nem lehet barátkozni. Valóban jóval több megértésre és türelmre van szükség, a kapcsolat és a bizalom kialakulása nem megy egyik pillanatról a másikra és időt kell hagyni mindezekre. Azonban ha ezt megadjuk, egyben biztosak lehetünk, a többszörösét kapjuk majd vissza.

Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a Big Bentől az Empire State Building, így este 18:30 az avasi kilátó is kék megvilágítást kap.