Ilyen madarat nem lehet gyakran látni

Jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadárra lettek figyelmesek a madarászok  Dunatetétlennél. Két rózsás flamingó, egy fiatal és egy idősebb példány álldogált a sekély vízben.

„Hazánkban természetfilmekben és állatkertekben láthatunk flamingót, de vannak kivételes esetek. Az 1910-es évek óta éppen a 16. ilyen kivételes eset történt Dunatetétlennél 2022. január 6-án.” – írta a Kiskunsági Nemzeti Park a honlapján.

Már többször láttak Hazánkban

2018-ban láttak flamingót utoljára Magyarországon a szegedi Fehér-tónál. Egy fiatal egyed jött el hozzánk akkor, azt megelőző évben pedig a tömörkényi Csaj-tónál látogatott meg minket két példány. Általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, de az alföldi sekély szikes tavak hasonlítanak azokra az élőhelyekre, ahol a flamingók megfordulnak. Táplálékuk apró rákokból, sóférgekből, szúnyoglárvákból és moszatokból áll, melyeket a lágy iszapból szedegetnek ki speciális csőrükkel.

Nem maradtak sokáig

A Magyarországon szabadon ritkán látható madarak a délután folyamán szárnyra kaptak és elrepültek. Január 7-én már nem észlelték őket. A faj Európa déli területein többfelé fészkel, egyszer talán Magyarországon is otthonra találnak.

(Fotók: Kiss Mónika, magyarallatvedelem.hu)