Kezdőlap Uncategorized

Simon Zoltán: Időbe telik, mire újra lesz bizalom az emberek között

Simon Zoltán színművész, a Miskolci Nemzeti Színház Don Juanja. Csak Nektek, a Mizu Miskolc olvasóinak árulta el, hogyan tölti a mindennapjait!

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

Ambivalensen. Vannak jobb és rosszabb napok. De igyekszem kihasználni a kényszerszünetet és olyan dolgokkal foglalkozni, amire normális körülmények között nem lenne lehetőségem, így próbálok nem feleslegessé válni.  Több időt tudok tölteni a párommal. Ezek mindenképp pozitív hozadékok. A negatívumokat meg mindenki a bőrén érzi.

Mivel töltöd a napjaidat?

Készítünk Láng Annamarival egy online felületen megtekinthető etűd-sorozatot: jelenetek egy háztartásból címmel, melyet Ingmar Bergman drámája inspirált. Próbáljuk megfogalmazni, hogy mi zajlik körülöttünk, egyfajta kordokumentum, lenyomat, reagálás a mindennapokra. Egy kísérlet az online térben, igazodva a körülményekhez. Se nem színház, se nem film. Valami “más” műfaj. Keresgélünk. Mindezt egy házaspár kapcsolati drámáján keresztül megfogalmazva. Közösen írjuk és játsszuk Annamarival. Ez nagyon motiváló tud lenni.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

A színház, és mikor épp mi. Most az, hogy a barátaimmal találkozzunk egy uszodában, és vízilabdázzunk egyet.

Hogyan látod a színház jövőjét a járványhelyzetet követően?

Tartok tőle, hogy időbe fog telni, amíg újra megszületik a bizalom az emberek között. Hogy képesek legyünk egymás mellé ülni akár a buszon vagy a színházban, félelem nélkül. Bízom benne, hogy amikor véget ér ez az időszak, akkor előbb vagy utóbb, de a nézők majd visszatalálnak a színházhoz, és a kultúra, mint érték, ismét szabadon és gazdagon lehet része mindnyájunk életének. Érdekes lehet továbbá, hogy miután túl leszünk ezen az egészen, a színház milyen új témákat talál majd, és hogyan fogunk reflektálni erre az időszakra, fogunk e egyáltalán!?

Mi lesz az első, amit megteszel, ha visszatér az élet a régi kerékvágásba?

Megölelem a szüleimet.