Elkészült a Szent István terem

Az 1:1 arányú másolat a megszólalásig hasonlít a 120 évvel ezelőtti teremhez, viszont nincs egyetlen eredeti eleme sem.  Az augusztus 20-i ünnepségek egyik fő attrakciója a Szent István terem átadása lesz a Budavári Palotában. Az építészek, restaurátorok, iparművészek a semmiből alkották újra.

A hónap végéig tartó ingyenes időszak után a kormány által felállított Várkapitányság szedi majd a 4 ezer forintos belépőjegyet. A terem újjáépítését a Budapesti Történeti Múzeum jeles művészettörténészekből álló vezetése kezdeményezte, és szakértelmükkel, illetve a múzeumban őrzött anyagokkal hozzá is járultak a munkához, mégsem ők üzemeltethetik. A múzeum nagy lehetőségként várta a terem megnyitását.

"Több mint hét évtizedes civilizációs szakadás után ismét kézzelfogható valóságában találkozhatunk múltunk egyedülálló értékével, amelyet most visszaadhatunk az embereknek"

– mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, a helyszínen. A terem megnyitását egy kapcsolódó kiállítás kíséri.

"Számomra ez a terem azt üzeni, hogy a magyar tehetséget nem lehet befalazni. Rekonstrukciója kis lépés a teljes Palota helyreállításában, de a tapasztalatszerzés kiváló terepe volt, ezután sokkal bátrabban fordulhatunk rá a teljes Budavári Palota, a Citadella és a Visegrádi Vár évtizedes távlatokba nyúló felújítására"

– fogalmazott Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos.

A Szent István-terem újratervezője Angyal Tibor építész, a művészeti szakértő Rostás Tibor művészettörténész volt, akik számára a hat éven át zajló munkálatok során a legnagyobb segítséget a régi fényképek jelentették.

"Rendelkezésre álltak archív fotók és tervrészletek, előkerült egy látványterv-sorozat és megmaradtak darabok"

– emelte ki Angyal Tibor.

A Budavári Palota elsőként, a Nemzeti Hauszmann Program keretében rekonstruált, díszes történelmi belső tere az államalapítás ünnepére nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Fotó: origo.hu