Az igazán jó, sűrű, krémes ital készítéséhez legjobb a presszó-, automata vagy kotyogós főzőt használni, ezek ugyanis nem forralják fel a vizet, hanem épp a forráspont alatti hőmérsékleten préselik át a darált kávén, ez pedig azért fontos, mert így őrzi meg leginkább az aromáját.
Mennyit igyál belőle?
Tudósok szerint a napi 2-3 csésze mennyiség az ideális, ami frissen tart, de nem termel túl sok gyomorsavat sem.
Vannak módszerek, melyekkel még finomabbá, sőt egészségesebbé varázsolhatjuk a fekete nedüt:
- Szórd meg fahéjjal
A fahéj az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal bíró fűszer, ezért gyakran használják teában, étkezések során. Ha megszórod vele a kávédat, nem csupán különleges ízvilágot kapsz, de a szíved egészsége érdekében is tettél valamit, véded az agyad és a rák kockázatát is csökkented vele.
- Fűszerezd gyömbérrel
A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, segíti az emésztést és a rossz koleszterinszintet is csökkenti. Hányingerre és fájdalomra is ajánlott a fogyasztása, kávédnak pedig új aromát biztosít.
- Adj hozzá kurkumát
A kurkumában található kurkumin vegyület erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíti a máj működését, így az emésztésed is javulhat fogyasztásával. Tedd a kávédba és nézd meg a hatását!
- Turbózd kakaóval
A végére hagytuk a legfinomabb hozzávalót! A csokoládé, vagy kakaópor és a kávé a mennybe repíti ízlelőbimbóidat! A kakaó az egyik legerősebb antioxidáns, és a legmagasabb növényi eredetű vasforrás. Gyulladáscsökkentő és rendbe teszi a vérnyomásod is. Antidepresszáns hatása miatt mondják rá, hogy boldogsághormont tartalmaz.
Válasz bármelyik módszert is a kávéd ízesítésére, biztos, hogy szervezeted egészségesebb lesz!
Képek: divany.hu