A zene és azon belül is a rock jótékony hatását már számos kutatás bizonyította, most pedig a John Hopkins Medicine végzett el egy újabb felmérést, melynek során azt vizsgálták, hogyan hat a sebészek munkájára, ha különböző műfajú zenéket hallgatnak többféle hangerővel.
 
A kutatást egy laparoszkópia (hastükrözés) nevű eljárás során végezték el, és arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a sebészek munkájának hatékonysága, ha nem hallgatnak semmit, ha soft rock szól közepes vagy nagy hangerővel, illetve ha hard rock csendül fel ugyanígy. A kísérlet során a soft rockot a Beatles, míg a hard rockot az AC/DC dalai jelentették.
 
Az összességében elmondható, hogy zenei aláfestéssel gyorsabban és hatékonyabban dolgoztak a szakemberek, azonban az is kiderült, hogy míg a Beatles közepes hangerőn (45-50 decibel) serkentően hat a munkájukra, hangosan (65-70 decibel) már nem javít a teljesítményükön. Az AC/DC azonban közepes és nagy hangerő mellett is jól vizsgázott: az orvosok mindkét esetben gyorsan és precízen tették a dolgukat.