Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Valódi nagyhatalomnak számítunk ebből a zöldségből

Tavaly csaknem 1270 hektáron több mint 12 ezer tonna torma termett Magyarországon, ami ez Európai Unió éves összetermésének csaknem felét teszi ki.  

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés, ami a szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhető. A legtöbb tormát Németországa, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, legtöbbször frissen, lédig formában. 

Nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt a Magyarországon őshonos növénynek. A több száz családnak megélhetést biztosító termőterület 98 százaléka Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található – közölte a NAK. 

A húsvéti asztalon is ott a helye a frissen reszelt tormának. Már csak azért is, mert magas C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusülő hatású, de hatásos húgyúti és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén is. 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pxhere.com