Nagyon finom, nyáron különösen kedvelt, viszont sajnos nem barátja a fogaknak. Szakemberek azt javasolják, mérsékelten fogyassz belőle.

Különösen nyáron, nagy melegben esik jól egy pohár hideg limonádé. Pillanatok alatt felüdít, ráadásul nem kell hozzá más, csak citrom, víz (esetleg egy kevés cukor, bár az az igazi, ha erről le tudsz mondani). Van, akik nagyobb mennyiséget be szoktak keverni belőle, hogy minidig legyen a hűtőben, ha megszomjazik az ember.

A limonádé serkenti a nyáltermelést, frissen tartja a leheletet

A limonádé hidratálja a szervezetet, a szájat is, mivel a magasabb savtartalma fokozza a nyál termelődését. A nyál lemossa a fogakat, elpusztítja a baktériumokat, vagyis természetes „fogkrémként” működik. És nemcsak fogkrémként, hanem szájvízként is, hiszen a rossz szájszagot a baktériumok okozza.

A limonádé savai puhítják a fogzománcot

A savak kioldják az ásványi anyagokat, vagyis „leszedik” a fogzománcot, de még a fogínyt is gyengítik. Hosszútávon ez szuvasodáshoz, a fogak sárgulásához és érzékeny ínyhez vezethet. Hasonlóan „rongál” egyébként a kávé, a paradicsom és a bor is, mindegyikkel érdemes tehát csínján bánni, ha sokáig megőriznéd fogaid egészségét.

Mit tehetünk ellene?

Ezekhez a hatásokhoz nagy mennyiség elfogyasztására van szükség, így aggódni igazából azoknak kell, akik napi több pohárt isznak belőle. A vízzel higított forma eleve sokkal kevésbé veszélyes, mint ha az ember például magában rágcsálna citromot. Tovább csökkenthető a hatás, ha a limonádé után egy pohár tiszta vízzel még kiöblíted a szádat. Az azonnali fogmosás viszont nem javasolt, hagyni kell, hogy dolgozzon egy kicsit a limonádé után a nyál a szájban.