Október a tök szezon egyik legerősebb hónapja. A finom sütőtök mellett ne feledkezzünk meg az ünnepi halloween tökről sem, hisz október utolsó napján tartják ezt a kelta hagyományokra visszatekintő ünnepet. Egyre több országban válik divattá a tökfaragás vagyis a töklámpás készítése, köztük hazánkban is.

Évről évre felmerül a kérdés, hogy ehető-e a halloween tök?

Határozottan NEM a válasz!

Hazánkban halloween töknek kifejezetten az erre termesztett dísztököt lehet vásárolni, melyek már kis mennyiségben is mérgezők lehetnek. Mindig figyeljünk arra, hogy az általunk vásárolni kívánt tök sütőtökként vagy halloween tökként van-e megnevezve. Szerencsére a legtöbb helyen már feltüntetik, hogy a lámpás faragására szánt tök nem ehető, fogyasztásra alkalmatlan. Ennek ellenére sajnos előfordulnak mérgezéses esetek, amik a nem megfelelő használatból erednek.

Összefoglalva tehát:

A sütőtök étkezésre való, a halloween tök pedig kifejezetten csak dísznek, semmilyen részét ne fogyasszuk el! Hagyjuk meg töklámpásnak! A kifaragott részek pedig komposztba vagy a kukába kerüljenek.

Nem TÖK mindegy? Nem bizony!

A sütőtök nem véletlenül olyan népszerű étel itthon: ízletes, rendkívül egészséges, és mivel nálunk is nagyon jól megterem, árban sokak számára elérhető. Nem csak a formája, a héja is lehet különböző színű, narancssárga, szürkés vagy zöld.

Ezek a legnépszerűbb sütőtökfajták:

Kanadai sütőtök

Sokak számára ez „A” sütőtök! Nevezik sonkatöknek vagy orange sütőtöknek is. Hosszúkás nyeléből szép tallérokat vághatunk, de akár egyben vagy felkockázva is megsüthetjük. Készíthetünk belőle édes és sós ízvilágú leveseket, pürét, gombócot, gnocchit, sült salátát vagy akár édes, aszalványokkal és olajos magokkal dúsított energiagolyót is. Sütve a legfinomabb, de főzhetjük, párolhatjuk is.

Nagydobosi sütőtök

Jellegzetes szürkés színével kitűnik a többi tök közül. Magyar fajta, az 1920-1930-as években jegyezték a New York-i tőzsdén. Gömbölyded formájú, általában 4-10 kg közötti a súlya. Belül csodás narancssárga színű, sütve jönnek ki legjobban az ízei.

Kiszombori sütőtök

A fehéres-ezüstös-szürkés, ovális alakú tök hasonló tulajdonságokkal bír, mint a nagydobosi fajta.

Hokkaido tök

Az egyik legnagyobb kedvencünk! Nevét Hokkaido szigetéről kapta, és a többi tökkel ellentétben jóval kisebb méretben is beszerezhetjük. Mérete és íze miatt leginkább töltve, sütve javasolják elkészíteni. Íze édeskés, kissé diós-mogyorós aromájú, remekül kiegészíti a sós ízeket, illetve jól bírja az erősebb fűszerezést.

Nemsokára halloween! Ne tökölj sokat! Vegyél egyet faragásra!