Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kaukázusi medvetalp – a Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos gyomnövény hasonlít a nálunk is gyakori, kevésbé veszélyes közönséges medvetalpra. Viszont a kaukázusi típus nedve bőrre kerülve gyulladást, akár súlyos, égési sérüléshez hasonló bőrirritációt is okozhat.

Zala vármegyében már észlelték

Méghozzá a közelmúltban a botfai erdőben. A Páfrányok útja túraútvonal és a Mária út közelében. Illyés Zoltán biológus és természetvédelmi szakértő észlelte a veszélyes invazív növényfajt – számolt be róla a vármegyei híroldal. A növény méreganyaga, azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi. Elég megérintened a bajhoz. Szőreivel a bőrbe juttatja a nedvét.

Figyelj a tünetekre!

A szakértők szerint ha az érintett bőrfelületet napfény, UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és pár óra múlva az égési sérülésekre jellemző hólyagok keletkeznek. Maradandó bőrelszíneződést, hegesedést hagy maga után. A fényérzékenység pedig évekig fennállhat. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot is okozhat.

A növény minden része méreganyagot termel

Ha mégis hozzáértél, azonnal mosd le a bőröd, legjobb ha szappanos vízzel.  A kaukázusi medvetalp hazánkban egyelőre szórványosan fordul elő, de egyre több helyen lehet rábukkanni, főként patakok mentén és elhanyagolt területeken.

A hivatalos Flóra adatbázis szerint Hévíz, Keszthely, és Szombathely környékén találtak már belőle. A napokban pedig Nagykanizsa környékén is észlelték.

A veszélyes növény irtását már megszervezték. A szár levágása vagy a gyomirtózás sajnos nem elég. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyakorlattal rendelkező szakembereivel első lépésként a magérlelést akadályozták meg, majd az egész növényt gyökerestül kiássák. Miután a mag akár 15 évig is életképes marad, a területet még hosszú ideig megfigyelés alatt kell tartani.

(FOTÓ: BENNY TRAPP / ADOBE STOCK)