Kezdőlap Uncategorized

Western klasszikusok újra és újra – a CineFest CineClassic válogatásán jártunk

A Jameson CineFest 12. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineClassics szekciójában az idén a western örökzöldekből kaphattunk egy gyönyörű csokorra valót. Extra kéjmámort jelentett, hogy minden előadás a Nagyteremben (Great Hall) került bemutatásra ! A válogatásban szerepelt a legendás Volt egyszer egy Vadnyugat, John Ford klasszikusa, a John Wayne és James Stewart főszereplésével készült Aki lelőtte Liberty Valance-t, a régivágású, míves hollywoodi western hattyúdalát jelentő kegyetlen, modern vérbosszú-western, a Vad banda és a megunhatatlan spagetti-western, milliók kedvence, A jó, a rossz és a csúf.

Ezek közül – a fekete-fehér, az Aki lelőtte Liberty Valance-t nem annyira monumentális jeleneteit leszámítva – mindegyik alkotás kimondottan a széles, nagy vásznon dominál csak igazán (a sorba jól beillett volna a még nem annyira klasszikus, de annál monumentálisabb mestermű, a Farkasokkal táncoló is). A meseszép táj bemutatását, a pazarul megkomponált jeleneteket, a naturalista erőszak ábrázolásának eme gyöngyszemeit kimondottan élvezet a lehető legnagyobb vásznakon megcsodálni.

Ezt a feelinget élhették át azok a szerencsések, akik ellátogattak a fesztivál vetítéseire.

Hogy miért volt jó megnézni ismét a moziban/WHS-en/DVD-n korábban számtalan alkalommal is látott filmeket a CineFesten ? Melyek voltak a legemlékezetesebb, hatalmas vásznon megcsodálható, színpompás jelenetei a válogatásnak ?

Íme a szubjektív listám :

13+1         A közösségi mozizás élménye egy igazi filmbarát számára nem hasonlítható össze az otthoni (házi)mozizással.

13.:           “Let1s Go” – a banda utolsó „sétája” (Vad banda)

12.:           Tuco és Szőke leszámol Angyalszem bandájával  (Volt egyszer egy vadnyugat)

11.:           A két felesleges ló (Volt egyszer egy vadnyugat)

10.:          Claudia Cardinale a fürdőkádban, Frank leszámol a Morton által felbérelt bérgyilkosokkal,
miközben Harmónika jó tippekkel látja el (Volt egyszer egy vadnyugat)


9.:             A véres csata tornáca (The Battle Of Bloody Porch) avagy a gépfegyveres mészárlás jelenet (amelynek felvételeihez 12 nap  szükségeltetett). John Wayne szerint ez a film rombolta le a régi vadnyugat mítoszát. (Vad banda)

8.:           Claudia Cardinale megérkezik a vasútállomásra és besétál Flagstone-ba, majd kocsikázás … háttérben a Monument Valley – ezért érdemes volt kimenni forgatni az USA-ba ! (Volt egyszer egy vadnyugat)

7.:             A bankrablás (Vad banda)

6.:             Tucot és Szőkét a katonák bekísérik a táborba. CGI : 0%, statisztéria és operatőri munka : 100 %. (A jó, a rossz és a csúf)

5.:             A végső párbaj jelenete (Volt egyszer egy vadnyugat)

4.:             A kisfiú kirohan az udvarra és … (Volt egyszer egy vadnyugat)

3.:             A rossz fiúk a vonatra várnak (Volt egyszer egy vadnyugat)

2.:             A hármas párbaj a film végén (A jó a rossz és a csúf végén)

1.:             „Extasy of gold” – Tuco keresi a sírt a temetőben (A jó, a rossz és a csúf)

Összefoglalva elmondható, a monumentális westernek természetesen az otthoni kényelmes kanapéról is élvezetesek, de igazán csodás látványt a színpompás műremekeknek csak a hatalmas széles vászon nyújthat. Szerencsések voltak azok, akik megtehették, hogy végiggyönyörködték ezen filmek képkockáit a 2015 évi Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

A western örök…

Lichtenstein Raymond
filmesztéta