Kezdőlap Uncategorized

“A zene végtelen szabadságot ad” – Exkluzív interjú Pachmann Péterrel

Pachmann Péter neve az egész ország előtt ismert. Televíziós szerkesztő, író, tanár, és műsorvezető. Most egy különleges apropója van annak, hogy interjút kértünk tőle. Premierre készül az első videoklipjével, amit Miskolcon, a 90 éves Palotaszállóban forgatott. A Mizu Miskolc exkluzív interjúját olvashatjátok.

Mostantól nevezhetünk úgy, hogy Pachmann Péter, az énekes?

Azért az túlzás lenne, egyrészt, mert a zenekar másik énekese, Pálfalvy Attila barátom nagyon erősen megtámogatja azt a hangzásvilágot, amit én adok hozzá a kliphez. Másrészt pedig, mert az alaphelyzet az, ami a felvezetőben is ott áll, a tévé, a televíziós dolgok és a regényírás az igazi saját terep. A zene nekem kirándulás, tudom a határaimat, jó azokat feszegetni, de csak addig, ameddig belül, a belső hang elbírja. Van egy természetes kontroll bennem. Ha valami nagyon rossz, jelez belül a csengő, most nem jelzett, azt hiszem, nem is baj. Büszkén vártam én is az elmúlt hetekben, hogy a videoklip megjelenjen.

Korábban is vonzott az éneklés, vagy a megnyert Nagy Duett hozta meg az érzést, a gondolatot, hogy ebben is kipróbáld magad?

Énekelni az egyik legjobb dolog a világon, ha pedig intézményesített formában teheti az ember – gondolok itt az AvantGarden zenekarra, akikkel együtt élhetem meg ezeket a pillanatokat – az tényleg felemelő tud lenni. A Nagy Duett izgalmas feladat volt, ráadásul vasárnap esténként csaknem kétmillió ember előtt kellett élőben bizonyítani. Ez óriási szám. Kétmillió ember. Leírva is hatalmas. Azt hiszem, a Duett a rutint adta hozzá, de a motor az bennem van.

Mit lehet tudni a zenésztársaidról?

Pálfalvy Attila, a zenekar másik énekese nagyon régóta a barátom. Egy balatoni gyerektáborban ismertem meg, ahol én tanárként, ő pedig nyolcadikos diákként volt jelen. Attila már akkor különféle zenékkel bombázta a rá vigyázó tanár bácsit, azaz engem, és mindig járt a keze és a lába. Természetesen ritmusra. Később, már fiatal felnőttként szerződést kapott a Budapesti Operettszínháztól, ahol fontos musicalfőszerepeket játszik esténként ezres számú közönség előtt. A zeneszerző, Alföldi Miklós nekem is új ember az életemben, de azt tudom, hogy ha csk 2-3 további, hasonló dal lapul a fiókjában, mint a mostani, amiről a klipet csináltuk, akkor egy zseniről beszélünk.

Miért éppen Miskolc?

Miskolc nekem évtizedek óta nagy szerelem. Nemcsak azért, mert a családom fele Borsodból származik és rengeteget jártam erre gyerekkoromban, hanem azért is, mert most már évek óta tanítok itt az egyetemen, imádom az itteni jó kocsmákat, a belváros nyüzsgését, Lillafüredet, ami mindig rabul ejt, de például a Diósgyőr-Aréna avatóján is hangosan szurkoltam a hazai csapatnak.

A videoklip forgatásán, mint rendező is debütáltál. Milyen volt a kamera másik oldalán állni?

Bakancslistás dolog volt nekem ez a klip. Részt is akartam venni benne, mint énekes és meg is akartam rendezni azt a koncepciót, amit az engem mindig rabul ejtő Palotaszálló kapcsán évek óta érzek magamban. Ez a kastélyszálló nem egy egyszerű hotel, ez egy szakrális hely, ahol nemcsak pillanatok és helyzetek ábrázolhatók, hanem az egész Élet, nagybetűvel, a maga buktatóival és emelkedett, gyönyörű pillanataival. Izgalmas helyzet volt, sokat dolgoztunk a forgatókönyvön Juhász Annamáriával, a klip producerével, azt szerettük volna megmutatni, egy szálloda allegóriáján keresztül, hogy mi magunk, emberek hogyan viszonyulunk a mindennapokhoz, és hogy a Sors mennyire zavar bele az eltervezett mindennapokba.

A klip szereplői a Miskolci Nemzeti Színház elismert művészei. Hogyan zajlott a közös munka?

Nem volt kérdés, hogy őket kérem meg. Seres Ildikóval egy korábbi, borsodi rendezvényen találkoztam, ahol nem egy csodálatos színművésznőként, hanem az esemény egyik előadójaként volt jelen. Rabul ejtett, ahogy önmagáról, az életéről mesélt a hallgatóságnak. Voltak pillanatok, amikor szinte láttam az izzó, forrongó lelkében a megnyugvást, a békét, az elégedettséget. Akkor azt mondtam magamnak, bárcsak egyszer dolgozhatnék vele. Gáspár Tibor más. Őt csak a munkái, elsősorban a filmes munkái miatt ismertem korábbról. A mozivásznon mindig elvarázsolt az arcközelije, amikor olyan gesztusokat varázsolt a szeme, vagy a szája köré, amit tényleg csak a filmnyelv tud. Még az amúgy burjánzó és briliáns magyar nyelv sem képes leírni azokat a pillanatokat. Tibor viszont könnyedén hozta őket. Azt hiszem, amúgy, hogy ezt a zsenialitását a klipben is megcsillogtatta. Harsányi Attila – aki szintén Jászai Mari-díjas, akárcsak Ildikó vagy Tibor – pedig annyira lazán állt bele a helyzetekbe, hogy csak ámultam. Jambrik Bogi szintén, pedig nem volt úgymond könnyű jelenetük Attilával. A két gyerekszereplő, Besenyei Zsófi és Péter a stúdiók világából valók és minden koncepciót elsőre megértettek.

A dal címe: Nem hittél bennem. Mit üzentek általa a hallgatóknak?

Első körben bárki azt gondolhatná, hogy ez egy szerelmi történet, amely generációkon átível, és amely kifut a klip végén egy irányba. De ez a dal – főként, ha nemcsak hallgatja, hanem nézi is az ember – az Életről magáról szól és arról, hogy sokszor épp az a legnagyobb nehézség, hogy a Sors nem hisz bennünk és más kártyát oszt, mint amit várunk, mint amiről azt hisszük, hogy a miénk.

Műsort vezetsz, a Miskolci Egyetemen tanítasz, énekelsz. Hogyan tudod összeegyeztetni mindezt a magánéleteddel?

A médiában dolgozó emberek legtöbbje, azt hiszem, nagyon magányos. A korai kelés hajnalban vagy a késő éjszakai hazaérés nem igazán családbarát, így nagyon nehéz egyensúlyt találni. Ráadásul ugye, épp az egyetemi dolgok miatt ingáznom is kell Miskolc és a budapesti stúdió között. Van egy kamasz fiam és egy kislányom. Nagyon jól megvagyunk együtt. De nem könnyű egyeztetni.

A fiad is mostanában kezdi kipróbálni a színpadot, előfordulhat, hogy egyszer együtt álltok ki a közönség elé?

Boldog lennék, ha már a következő videoklipben ő lenne az egyik gitáros, ez határozottan tervben van, remélem, sikerül.

Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak?

Írtam már regényeket, tankönyvet, tanítok gimnáziumban és egyetemen, nyertem televíziós vetélkedőt vagy éppen interjúztam a rendszerváltás óta hatalmon lévő valamennyi miniszterelnökkel és köztársasági elnökkel. Legalább 25 különböző országból tudósítottam a TV2 nézőit. Ilyen módon igazán más, vagy nagy terveim nincsenek. Ez a videoklip egy bakancslistás dolog volt. Szívesen csinálnám a következőket, mert ezt a forgatást nagyon élveztem. És nemcsak magamnak, akár más zenekaroknak is.

Mit nyújt számodra a zene, az éneklés? Mit üzennél a mai fiataloknak, miért kezdjenek el zenélni?

A zene végtelen szabadságot ad. A mostani klip előkészületeinél, amikor a stúdiómunka zajlott, megérintett ez a fajta szabadság. Ez az egyik fele, a másik pedig hogy ebben a helyzetben idézőjelben „lemeztelenítve” lehet végtelenül önmaga az ember. Ha ezt egy fiatal lány vagy fiú megérzi, rabul ejti majd a zene.

Köszönjük és sok sikert kívánunk a Mizu Miskolc nevében!

Az interjút Hován Szilvi készítette.

Nem hittél bennem: https://www.youtube.com/watch?v=hgftW7IGEKg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Fk0YagD6H_K7Fxn1u7Q2qtsmjASCxf_LNubtMBt-iXz_c-f7vv7143uA