Kezdőlap Uncategorized

„Kicsi a bors, de erős”, avagy hogyan volt képes egy félszerzet befolyásolni Középfölde történelmét ?

A hobbit – Az öt sereg csatája

(The Hobbit: The Battle of the Five Armies)

The-Hobbit-Battle-of-the-Five-Armies-poster-4-702x1024Középfölde újabb fejezete ért a végéhez. A törpök, tündék, emberek, sasok és orkok mérik össze erejüket egy mindent eldöntő „epic” küzdelemben (jajj, de divatos szó ez manapság).the-hobbit-battle-of-five-armiesA történet pontosan ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött. Smaug sárkány (nem rokona Süsünek, bár ő is egyfejű) készül lezúzni Tóvárost, a törpök és egy félszerzet páholyból (a Magányos Hegyről) nézik az előadást. E közben Szürke Gandalf Dol Guldur vendégszeretetét élvezi (Thráinnal (Thorin apja)) egyetemben – de ez csak a Smaug pusztasága kibővített verziójából derül ki !), Szauron nagyúr visszatértét tervezi (de hát tudjuk, hogy „sötét nagyúr tervez, Eru (Ilúvatár) végez”).

1
“Én vagyok a Tűz. Én vagyok a Halál.”

Miután Smaug „kikerült a képből”, anyagias tündék, pénzsóvár emberek és kapzsi kis törpök (Madonna most nem !) és kevésbé anyagias, de egyéb célok által kellően motivált (nem lövök le minden poént) orkok, némi zsoldos koboldcsapat támogatásával (ollé!) felkerekednek hogy elfoglalják a Magányos Hegyet. Mindez a Harmadkor 2850. évében történik (hogy mindenki pontosan képben legyen !).

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-evangeline-lilly-orlando-bloom
“Szerelem tüze ég fiatal szívében”
hobbit-the-battle-of-the-five-armies-golden-army-images
A tündék és emberek csatába indulnak.

Zsákos Bilbó (a sztori szerint 51 éves, de elég jól tartja magát a kis hobbit), Kili, Fili, Bifur, Bofur, Bombur, Dwalin, Balin, Óin, Glóin, Ori, Dori, Nori és Tölgypajzsos Thorin (alias a 13 törp) a Magányos Hegyen, míg alant az erdő tündék Thranduil vezetésével (magyar hangja Hujber Feri (ááááh!!!)) és a tóvárosi emberek összevont serege Bard (az Ismeretlen Dracula) vezetésével készül összecsapni a törpökkel, amíg egy közös ellenség hirtelen megjelenése össze nem kovácsolja az acsarkodókat.

HBT2-fs-332717.DNG
Bard megérkezik a tünde sereghez
HBT2-db-320213.DNG
Tauriel szomorkodik

Minden idők leglátványosabb csatajelentének lehetünk szemtanúi, amely a 144 perces játékidőből közel 120 percben terpeszkedik el kényelmesen a vásznon, így a harc különböző szegmenseit külön-külön, részletesen megcsodálhatja a nagyérdemű publikum (és ki tudja, mi lesz még az extended kiadásban (várható megjelenés : 2015.december) ?) .

2
“Mond csak szép, szőke hercegem, a néped miért nem segít az embereknek ?”

Régi ellenfelek csapnak össze egymással (Azog és Thorin), ill. új ellenfelek csapnak össze egymással (Legolas és Bolg), barátok vállnak ellenséggé (Thorin és Bilbo), majd ismét barátokká (megint csak ők). Feltűnik Szarumán, Galandriel és Elrond és összemérik erejüket a Kilencekkel. Előkerül az Arkenkő, az Egy Gyűrű, a mithrilből készült páncéling és számos egyéb kultikus középföldi kütyü.

7           THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

Ha vannak filmek, amelyeket minden filmbarátnak látnia kell, hát ez is egyike azoknak !

 

Milyen tanulságokkal szolgál a film ?

 • A sárkány ellen lehet hasznosabb egy pontosan kilőtt fekete nyílvessző, mint a sárkányfű (kivéve ha a Sárkány titkon szeretne rózsabimbó lenni).
 • Az igaz barátság nagyobb kincs, mint az arany, vagy akár az Arkenkő, esetleg bizonyos fehér ékkövek, tiszta csillagfényből.
 • Vigyázó szemetek Gundabadra vessétek !

(Remélem ma is tanult mindenki valami hasznosat ! J)

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-trailer-dwarf-army-and-bilbo-the-hobbit-3-the-battle-of-the-5-armies-what-to-look-forward-to

Howard Shore ismét oscart érdemelne a zenéért, amint Peter Jackson is a rendezésért, hiszen nem csak minden idők legnagyobb költségvetésű filmjét hozta tető alá (igen, a Hobbit trilógia minden idők legköltségesebb filmje, a Titanic, az Avatar, a Gyűrűk ura és Star Wars trilógiák bizony mind-mind jóval olcsóbbak voltak), de talán a leglátványosabbat is. De mivel nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba (legalább is Epheszoszi Hérakleitosz szerint nem teheted meg), kétszer nem lehet ugyanazt a maszlagot megetetni az oscar ítészekkel sem, de a filmrajongókkal annál inkább.

Mert mi is egy jó film elsődleges célja ? A szórakoztatás ! Ennek a célnak 101%-ban megfelel az Öt sereg csatája !

the_hobbit_the_battle_of_the_five_armies_martin_freeman

A cikk értelmezéséhez ajánlott „irodalom” :

 • J.R.R. Tolkien : A Szilmarilok
 • J.R.R. Tolkien : A Hobbit
  J.R.R. Tolkien : A Gyűrűk Ura
 • Peter Jackson : A Hobbit – váratlan utazás 5 lemezes kibővített változat
 • Peter Jackson : A Hobbit – Smaug pusztasága 5 lemezes kibővített változat
 • Madonna : Material Girl c. videoklip
 • Platón: Kratülosz

A hobbit – Az öt sereg csatája
Eredeti cím: The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Rendezte: Peter Jackson
Történet: J.R.R. Tolkien – A hobbit
Írta: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh, Guillermo del Toro
Szereplők: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Lee Pace, Evangeline Lilly, Luke Evans, Orlando Bloom, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett
Zene: Howard Shore

 

Miskolci vetítések :

http://www.google.hu/movies?hl=hu&near=Miskolc&dq=%C3%B6t+sereg+csat%C3%A1ja&sort=1&mid=de6a1b5cdb98c834&sa=X&ei=twaVVMCYIoTmOLibgPgO&ved=0CCIQwAMoBA

 

FACEBOOK JÁTÉK :

Nyerj 2 db. ajándék mozijegyet a Művészetek Háza Uránia filmszínházának Hobbit – Öt sereg csatája című film decemberi 3D-s előadására !

https://www.facebook.com/MizuMiskolc?fref=ts

 

Lichtenstein Raymond

filmesztéta