Méghozzá a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalán. Itt látható a Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata.  De december 14-től már a valóságban is megtekinthető különleges műtárggyal, illetve ízelőt kapnak a sokféle izgalmas női sorstörténetből.

500 év történelem

A tárlat 500 évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg. Szerelmes levelek, ruhák, kellékek a kora újkortól egészen a jelenkorig.

A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

A meghirdetett közösségi gyűjtésnek köszönhetően több mint ezer felajánlás és ajándékozás történt, az Én, a menyasszony – Én menyasszonyom című gyermekrajzpályázatra rekordszámú, 1500 darab mű érkezett be, létrejött Magyarország első online esküvői gyűjteménye, a social felületen több mint tízezer tagot számlál a csoport, és több nyári fesztiválon is nagy érdeklődés mellett mutatkozott be a projekt.

A kerítéskiállítás az év végéig látható.

(forrás, fotó: kultúra.hu)