Kezdőlap BORSOD Borsod - Gazdaság

A fenntartható jövőt tartják szem előtt

A szemléletformálás és a fenntarthatóság erősítése érdekében együttműködés született a Miskolci Egyetem, a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, valamint a Zöld Völgy Nonprofit Kft. között.

A Miskolci Egyetem közleménye szerint, a három fél elkötelezett abban, hogy közösen tegyenek konkrét lépéseket a fenntartható jövőért az észak-borsodi térségben.

A ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. sajókazai telephelyén nemcsak hulladéklerakó, hanem szelektív hulladékválogató is működik. Ide érkeznek azok a hulladékok a térségből, amelyek visszakerülhetnek a körforgásba, és újrahasznosításukat követően nyersanyagként akár papír, akár ruházat készülhet belőlük. A társaság számára rendkívül fontos a fenntarthatóságról való komplex gondolkodás — többek között erről is beszélt az együttműködési aláírási ceremónián Sztupák Péter, a cég ügyvezetője. A cég az egyik meghatározó partnere annak a hármas együttműködésnek, amelyet a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karával, valamint a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulással kötöttek.

Az együttműködés a fenntartható fejlődést szolgálja, a Miskolci Egyetem ennek oktatási-kutatási oldalát erősíti.

„A Miskolci Egyetem számos olyan unikális képzéssel rendelkezik, amely ennek a szakterületnek a fejlődését szolgálja. Kiemelendő e tekintetben a környezetmérnök képzést, amely elérhető alap- és mesterképzésként egyaránt, a hulladékgazdálkodás és -feldolgozás oktatásának területén pedig egyedülálló a Miskolci Egyetem az országban. Ezzel talán kicsit meg is előztük a korunkat, hiszen a következő évtizedek arról fognak szólni, hogy ki, hogyan tudja a hulladékot megfelelően hasznosítani úgy, hogy abból értékes nyersanyagot vagy energiát tudjon kinyerni” — fogalmazott Prof. Dr. Mucsi Gábor.

Az együttműködési megállapodás harmadik partnere, a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás. Csatlakozásával 140 településen indulhat meg a fenntartható fejlődés előre mozdítása.

Szitka Péter elnök szerint ebben a projektben hangsúlyosan jelenik meg az eddigi együttgondolkodás és tervezés a hulladékgazdálkodás kérdéseiben. „Ennek eleme lehet egymás népszerűsítése, a különböző innovatív elképzelések megvalósítása, de például az egyetem munkáját is segítheti a társulás akár helyszínként is, mint ahogyan a társulás munkáját szakmailag a campus is. Az együttműködési megállapodás aláírása ehhez megteremti az alapot” — mondta Szitka Péter.

Az együttműködés több terület bevonásával valósul meg a jövőben, nemcsak oktatás-képzési, hanem kommunikációs szinten is – emelte ki közleményében az intézmény.

(Forrás/nyitókép: uni-miskolc.hu)