Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nálunk a magyar népmesében megelevenedik a kőleves, a kínaiak pedig valóban megfőzték!

Hallottál már erről a kínai fogásról? A hagyományos, folyamatos kevergetéssel készült sült étel legfőbb összetevője a kő, mely a kínai közösségi média népének kulináris kiváncsiságát váltotta ki.

A vendégeknek a kelet-kínai Hupej tartományból származó étel gazdag és fűszeres ízvilágának megismeréséhez apró köveket kell szopogatniuk. A fogást azzal az utasítással lehet elfogyasztani, hogy a vendégeknek „ki kell szippantaniuk az ízeket”, majd ki kell köpniük a köveket.

Az utasításból ered az étel neve is, a suodiu, ami azt jelenti, hogy „szívni és kidobni”. A kínai közösségi médiaplatformokon az elmúlt héten sorra bukkantak fel olyan videók, melyeken a felhasználók a suodiut kóstolják. A felvételekből pedig az is kiderült, hogyan főzik az utcai árusok az igen szokatlan fogást.

Az árusok chiliolajat öntenek a teppanyaki-stílusú grillen sercegő kavicsokra, majd fokhagymamártással locsolják meg őket, ezt követően fokhagymagerezdeket és kockákra vágott paprikát kevernek hozzá, s folyamatos kevergetés mellett összesütik az egészet:

A vásárlóknak aztán tenyérnyi dobozokban szolgálják fel az ízesített köveket, egy adag pedig közel 16 jüanba (750 forint) kerül a videók szerint. Az egyik közösségi médiás videóban az egyik vásárló rákérdezett a séfnél:

„Vissza kell adnom a kavicsokat, miután befejeztem?”

A séf pedig viccesen csak annyit válaszolt:

„Vigye haza szuvenírként!”

Noha számunkra rendkívül meglepő lehet e fogás, főként legfőbb alapanyaga, a suodiu feltehetően több száz éves múltra tekint vissza. A helyi média beszámolója szerint a hajósok generációkon keresztül adták tovább a különleges receptet szájhagyomány útján. A régi időkben a hajósok áruszállítás közben gyakorta a folyó közepén rekedtek, és kifogytak az élelemből: ám „a keserűségben is megtalálták a boldogságot”, s köveket gyűjtöttek, melyeket más fűszerekkel együtt főztek össze.