Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Forgács Erzsébet maszkmestert is meghívta tagjai közé az Oscar-díjak odaítéléséről is döntő Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia, amely idén összesen 398 filmes szakembert vesz fel soraiba.

A tavaly Balázs Béla-díjjal is kitüntetett szakember olyan filmeken dolgozott, mint Az ajtó, a Saul fia, a Napszállta vagy a Csodálatos Júlia,  a maszkmesterek és hajstylistok szekciójába kapott meghívást.

Oscar-díjasok a meghívottak listáján

Például a Minden, mindenhol, mindenkor író-rendező párosa, Daniel Kwan és Daniel Scheinert, a film producere, Jonathan Wang és egyik szereplője, Ke Huy Quan, vagy a Nyugaton a helyzet változatlan rendezője, Edward Berger és operatőre, James Friend. De sorolhatjuk a zenei szekciójába meghívott új tagokat, közülük például Taylor Swift, The Weeknd vagy David Byrne.

Nyolc filmest az akadémia több szekciója is meghívott soraiba, nekik választaniuk kell, hogy melyikhez csatlakoznak. A Variety filmes szaklap cikke szerint a meghívottak 40 százaléka nő, 34 százalékuk kisebbségi csoporthoz tartozik, és 52 százalékuk a nemzetközi filmes életből érkezik 51 országot képviselve.

Amennyiben a meghívottak mindegyik elfogadja a meghívást, úgy a filmakadémia tagjainak száma 10.817-re nő, akik közül 9375-en szavazhatnak majd jövőre az Oscar-díjak odaítélésénél.

(fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)