Budapest mellett Miskolc és  Pécs is európai bizottsági támogatást nyert el a klímasemleges város cím előkészítésére.

Az Európai Bizottság idén áprilisban jelentette be, melyik száz uniós város vesz majd részt abban a kezdeményezésben, melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egyeztetett a klímabarát települések szövetségének képviselőivel. A miniszter kiemelte, hogy néhány héttel ezelőtt kezdtek beszélgetni arról, hogy mennyiben tudják egyeztetni a kormány klímapolitikai célkitűzéseit az erre rendelkezésre álló pénzügyi forrásokkal, valamint a települések klímapolitikai célkitűzéseivel. Az egész ország érdeke, az ország vállalásait is elősegíti, ha ez a három város élen jár a kötelezettségek vállalásaiban és teljesítésében is. Ehhez uniós forrást és nemzeti forrást is felhasználnak, továbbá létrehoznak a városok és a kormány szakértőiből egy szakértői bizottságot a programok és a finanszírozás kidolgozására – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a környezetvédelem és a klímasemlegesség alapelvét hangsúlyozva döntő lépésnek nevezte, hogy pályáztak az Európai Bizottságnál. A város lehetőségként fogja fel, hogy pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a tervezési folyamatok, és meg is tudják azokat valósítani. Én abban bízom, hogy ez a program sikerre van ítélve – fogalmazott a városvezető.

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó kezdeményezés 360 millió euró összegű finanszírozásban részesül majd a Horizont Európa programból a 2022-2023-as időszakban annak céljából, hogy meginduljon a klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséhez szükséges innovációs munka.

(Fotók: Balogh Zoltán/MTI)