Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hazánkban a költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én tartjuk. 

Városunkban a megemlékezés helyszíne Lillafüred, a romantika otthona. Nem csoda, hogy egyik legnagyobb költőnket, József Attilát is ez a hely ihlette legszebb szerelmes versének, az Ódának a megírására.

Ennek állított emléket a város, amikor Miskolc-Lillafüreden, a Palotaszálló függőkertjében helyet kapott Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész József Attilát ábrázoló egészalakos szobra, amelyet a költő születésének 100. évfordulóján, 2005. április 10-én avattak fel.

A magyar költészet napján nem csak Miskolc városa, de a Miskolci Egyetem is megemlékezést tartott a költő szobránál.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói, Demeter Balázs, Gór Boglárka, Köpeczi Zsanett, Libor Péter, Muszbek Noémi, Neuschel Marcell, Sári Patrik és a kar dékánja, Dr. Illésné dr. Kovács Mária vettek részt a rendezvényen.

Irodalmi díj

A Lillafüred Alapítvány tavaly októberben országos költészeti pályázatot hirdetett. Témát nem határoztak meg, de műfajt igen: a versek közül kizárólag az ódákat fogadták el. Az egész országból érkeztek a pályázatok, végül 127 vers közül választhatta ki a legjobban sikerülteket a zsűri. 

A díjkiosztó ünnepséget tegnap, kora délután tartották a Palotaszállóban. Az első helyezett Halmai Tamás – Eüridiké lantja címet viselő ódájáért – 500 ezer forintos pénzjutalommal, valamint egy képzőművészeti alkotással gazdagodott, amelyet Varga Éva szobrászművész készített. 

/Nyitókép:  Miskolci Egyetem/