Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A két fiatalkorú vádlott 2021. szeptemberében végzett a 77 éves monoki gátőrrel.

Az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Nem jogerősen hét és fél év, illetve kilenc és fél év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket a Miskolci Törvényszék. 

A bíróság – előkészítő ülésen – társtettesként, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, kifosztás és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak a Monok melletti horgásztónál végeztek alkalmi munkát. Napközben engedély nélkül magukhoz vették a gátőrként dolgozó sértett autóját és elindultak a tó melletti földúton, azonban nem követték az út vonalvezetését és a földút mellett található kukoricatáblára hajtottak, ahol a gépjármű elakadt. Amikor ezt a sértett észlelte, közölte a két fiatallal, hogy az esetről be fog számolni a „főnöküknek”, illetve értesíti a rendőrséget is. Ezen a vádlottak felháborodtak, majd szóváltásuk tettlegességig fajult: a terheltek ütötték-rúgták, illetve a helyszínen talált fahasábokkal ütlegelték a sértettet, leginkább annak fejét.

Miután a terheltek ideiglenesen felhagytak cselekményükkel, a sértett felállt a földről és elindult az úton, majd összetalálkozott egy autóval arra közlekedő személlyel, akit megkért, hogy vigye őt el, azonban ekkor a két fiatal is odaért, karon fogták a sértettet és közölték a sofőrrel, hogy a férfi ittas, haladjon nyugodtan tovább, ők segítenek rajta. Az autó vezetője a gát végéhez vezetett, ahonnan értesítette a rendőröket. Ezt követően a sértett ismét elindult a főút felé gyalogosan, azonban a vádlottak utánamentek, kirúgták a lábát, majd fadarabokkal a sértett fejét és nyakát ütlegelték.el. A másodrendű vádlott az autó indítókulcsát egy fagyasztóba rejtette.

A vádlottak az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A törvényszék az elsőrendű vádlottat hét év hat hónap, a másodrendűt pedig kilenc év hat hónap, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a másodrendű vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az elsőrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn.

A büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.