Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mesterséges intelligenciát alkalmazott Sir Paul McCartney az utolsó Beatles-dalhoz. John Lennon hangját keltették életre.

"Most fejeztük be, és idén megjelenik." – szólt a szűkszavú nyilatkozat Sir Paul McCartney-tól, pedig egy igazi szenzációról beszélünk az utolsó Beatles-dal esetében. A zene címét sem közölték, csupán találgatni lehet. A legtöbben egy 1978-as Lennon-kompozícióra, a Now And Then-re gondolnak, hogy ezt a dalt vette alapul Sir Paul McCartney. Még 1994-ben kapot egy rakás kazéttát McCartney Yoko Onó-tól, Lennon özvegyétől. A Now And Then az egy "For Paul" feliratú hanghordozón van, amelyet egyébként Lennin nem sokkal a halála előtt 1980-ban rögzített. 

Mivel régi felvételekről beszélünk, ezért a hangminőség elég sivár. A Beatles tagjai probálták már feldolgozni a teljes Lennon hagyatékot, de sokszor zátonyra futottak ezek a probálkozások mondván: a hanganyag minősége egyenlő a szeméttel. A hangtechnika fejlődésének köszönhetően – valamint a mesterséges intelligencia segítségének – most John Lennon újjáéledt egy dal erejéig.

Kíváncsian várjuk az utolsó Beatles-dalt.

photo: Beatles The Music Legends postcard, bbc.com