A Metallica frontembere, James Hetfield augusztus 3-án lett 59 éves, a Fekete Album megjelenésének 31. évfordulója pedig augusztus 12-én lesz. A lemez nemcsak nagy sikert hozott, hanem arra is lehetőséget teremtett Hetfield számára, hogy feldolgozza gyerekkori traumáit.
 
A fiatal James mélyen hívő keresztény családban nőtt fel, ahol elutasították az orvostudományt és mindenféle kezelést, mert azt vallották, hogy majd Isten meggyógyítja őket. Hetfield így idézte ezt fel egy interjúban: "gyerekként nagyon furcsa volt nekem ez az egész, és ennek is szerepe volt abban, hogy eltávolodtam a többiektől. Nem vehettem részt olyan órákon, amiken a gyógyításról esett szó és nem olvashattam a testünk és a szervezetünk működéséről szóló könyveket, mert folyton olyanokkal jöttek, hogy a test csak a lélek porhüvelye."
 
A vak hit végül tragédiával végződött: James anyja rákos lett, és mivel mindenféle kezelést elutasított és csak az imára hagyatkozott, a betegség hamar a halálát okozta. Mivel Hetfield apja évekkel korábban elhagyta a családot, James anyja elvesztése után teljesen magára maradt. Később a zene sokat segített neki, mivel lehetőséget teremtett arra, hogy feldolgozza az őt ért traumákat. A The God That Failed édesanyja haláltusájáról szól, de a The Unforgiven-t is saját élményei ihlették.