Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó bulinak tűnhet felmászni egy vasúti szerelvény tetejére, de nem csupán tilos, hanem életveszélyes is.

Idén már többen szenvedtek súlyos égési sérüléseket, amikor vasútüzemi területen felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára – olvasható a MÁV közleményében. – A balesetekben ismét fiatalkorúak is érintettek. 2022-ben szintén történt két hasonló baleset, amelyeknek súlyos, életveszélyes sérültjei és halálos áldozata is 18 éven aluli volt.

A vasúttársaság éppen ezért arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos.

A vágány melletti felsővezeték tartóoszlopára felmászva sérült meg súlyosan az a férfi, aki január 5-én a Budapesti-Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között szenvedett áramütést. 

Pár nappal később, január 8-án, az esti órákban Eger-Rendező állomáson fiatalok játszottak vasútüzemi területen, ahova civileknek szigorúan tilos a belépés. Két fiatal fiú a vágányon álló, üres tartálykocsi tetejére mászott fel, a felsővezeték közelében pedig egyikük áramütést szenvedett. Egy 15 éves gyermeket a mentők súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba, társa könnyebben sérült.

Sok esetben, amikor valakik izgalmas időtöltést remélve, vagy egy jó fotó elkészítése érdekében a tiltott üzemi területre tévedtek, súlyos, vagy halálos sérüléssel kerültek kórházba és otthon már hiába várták őket.