A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség veszélyeire, valamint a megfelelő kezelés fontosságára.

November 12-én tartják a tüdőgyulladás elleni harc világnapját. A Pneumolight nemzetközi tüdőgyulladás elleni szervezet hívta életre azt a kezdeményezést, melyben a világnap alkalmából ikonikus épületek kapnak kék színű világítást egy órán át.

A tüdőgyulladás egy nehezen kezelhető, súlyos, életveszélyes betegség, amely világszerte a legtöbb halálesetet okozza a gyermekek körében, de az idősebb korosztály is fokozott fertőzésveszélynek van kitéve. Az elmúlt nyolc évben a tüdőgyulladással összefüggő halálozások száma majdnem a duplájára emelkedett az 50 év feletti lakosság körében hazánkban.A fertőzések megelőzésével azonban akár egy kisváros teljes lakosságát is megmenthetjük évente. Bár a tüdőgyulladás egy életveszélyes, nehezen kezelhető, súlyos betegség, az esetek jelentős részében egyetlen védőoltással megelőzhető. 

Miskolc városa is csatlakozik a kezdeményezéshez, a Polgármesteri Hivatal Toronyterasza kap kék színű megvilágítást 2022. november 12-én, szombaton 21:00 és 22:00 között – áll az önkormányzat közleményében.

(Fotó: Pataki Gergő)