Az egyszerű zöldpaprikát, vagy sok más neve közül a csemege-, TV-, fehérpaprikát Kelet-Európában széles körben termesztik, a magyar konyha egyik alapzöldsége. Bár a világ más részein kevésbé elterjedt fajta, mégsem kell, hogy csak lecsó és töltött paprika készüljön belőle.

Salátának

Az nem meglepő, hogy főleg nyáron gyakran kerül nyersen magában vagy saláták összetevőjeként az asztalra a paprika, de az uborka- és paradicsomsaláta egyeduralma mellett kevesebbszer jut eszünkbe, hogy tisztán paprikából is készülhet friss, ecetes saláta – húsételek, sültek, bundázott ételek mellé kimondottan finom és frissítő. A titok, hogy a paprikát tényleg vékonyan karikázzuk fel, így minden falat egyszerre lesz átható, finom paprikaízű és roppanósan savanykás.

Sütve

Triviálisnak tűnhet, pedig sokszor ez is kimarad: nemcsak a pritamin-, piros- és kaliforniai paprikát lehet sütni és grillezni, hanem az egyszerű zöldpaprikát is. Akár csak magában, akár más zöldségekkel párosítva, mindenhogy remek íze lesz. A tojásos, sült zöldpaprika az egyik legfinomabb nyári ebéd vagy vacsora lehet, arról nem is beszélve, ha azt, vagy csak a sült paprikát mindenféle friss sajttal, például fetával vagy gomolyával szórjuk meg.

Külföldről inspirálódva

Nemcsak a magyar konyha, de például a török is gyakran használja a zöldpaprikát, ők pedig a különböző lecsós jellegű ételeik mellett előszeretettel marinálják, sütik és kombinálják is a paprikát más ízekkel. A töltött paprikát el lehet készíteni sütőben, akár rizses zöldségekkel töltve, paradicsomos szósz nélkül is, de a sült paprikát megszórhatjuk olajos magvakkal, diófélékkel, így aztán egy kellemesen puha és ropogós, komplex ízű finomságot kapunk, amit nemcsak a vegák fognak nagyon szeretni.