Kezdőlap Uncategorized

Átadták a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ünnepélyes díjátadó ünnepségén átadták a fesztivál díjait, amelyek közül többet az alkotók személyesen vettek át, illetve video üzenetekben köszönték meg a Művészetek Házában tartott gálán, amely után vetítésre került a fesztivál zárófilmje, a Mélyütés (rendező : Antoine Fuqua, főszereplők : Jake Gyllenhaal, Forrest Whitaker, Rachel McAdams), majd ezt követően bemutatták Gaspar Noé Szerelem című alkotását, amelyet a rendező személyesen konferált fel a közönségnek.

150919_1393 150919_1365

A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, hogy minden eddigi évnél többen látogattak el a fesztiválra idén. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere méltatta a fesztivált. Köszönetét fejezte ki a CineFest szervezőinek, hogy idén is Miskolcon kerülhetett megrendezésre Európa egyik legszínvonalasabb filmfesztiválja. Ezek után Szedlacsek Emília az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője tartott beszédet, csakúgy mint Dr. Auer János, a NMHH Médiatanács tagja.

  zarobirotibor zaroauer

Pressburger Imre díj, a CineFest Fődíja:

Mustang
Rendező/Director: Deniz Gamze ERGÜVEN
1440364447665A díjat Deniz Gamze Ergüven nyerte, aki egy levélben köszönte meg az elismerést:
“Kedves CineFest-szervezők! Köszönjük, hogy érdeklődők és nyitottak voltatok a világ többi része felé, más gondolkodásmódok felé. Köszönjük a zsűrinek a díjat. Nagy megtiszteltetés számunkra a Mustang kitüntetése. Üdvözletünket küldjük Isztambulból. Gondoltban veletek vagyunk Miskolcon ma este.” Deniz

Sztori : Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában Lola és négy testvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de valakik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat… Az alkotás két díjjal távozott Cannes-ból és Miskolcon is megérdemelten lett a fesztivál fődíjasa.

Zukor Adolf díj, a CineFest Nagydíja:

Tangerine
Rendező/Director:  Sean Baker
tangerine-poster
A váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi mesét iPhone 5-ös okos telókkal forgatták Los Angelesben. Tinseltown a karácsonyra készül és Sin-Dee újra beszáll a játékba. Miután meghallja, hogy barátja, a strici képtelen volt hűséges lenni hozzá abban a 28 napban, amit a börtönben töltött nekivág a legjobb barátnőjével, Alexandrával, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas Odüsszeiájuk elviszi őket Los Angeles különböző szubkultúráiba.
A díjat Bíró Tibor fesztiváligazgató és Michal Bregant, a zsűri elnöke a fesztivál egyik díszvendégével, a rendező Gaspar Noé-vel adta át a film producerének, Shih-Ching Tsou-nak. (Ez kicsit furcsán sikeredett, mert Gaspar kiséltált a függöny mögül, majd pár másodperc múltán zavart mosoly kíséretében eltűnt a színről 🙂 )

  zarogasparnoe

Dargay Attila díj:
(a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felajánlása)

Limbo-Limbo Travel
Rendező/Director: Kreif Zsuzsanna, Zétényi Borbála

busz

Egy olyan világban, ahol a férfiakat jobban érdeklik az elektronikus kütyük, mint a kortársaik, egy csapat kiábrándult nő felszáll a Limbo Limbo buszra. Abban reménykednek, hogy egy messzi, egzotikus országban megtalálják a boldogságot. A bajszos férfiak törzse által lakott szigetre érkeznek. A találkozás felébreszti a nők primitív ösztöneit, akik fittyet hányva a civilizált viselkedési szabályokra, elkezdik üldözni őket, és készek még a természeti erőkkel is összecsapni, hogy elkapják a férfit.
Az elismerést a filmjéért Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála vették át Dargay Attila özvegyétől, Henrich Iréntől és Dr. Auer Jánostól, a Médiatanács tagjától.

zaroanimaciofal
 

Legjobb dokumentumfilm:
(a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felajánlása)

Valami jobbra várva/ Something Better To Come
Rendező/Director:  Hanna Polak

somethingbettertocomeHiába Moszkvában a legmagasabb az egy főre jutó milliárdosok száma, a világ legnagyobb szeméttelepe is e város mellett található. Ez a Szvalka. A barátságtalan helyet az orosz maffia irányítja. Itt él a kis Yula anyjával, barátaival, és sok-sok sorstársával. A mindennapok nagyon kemények a Szvalkán, de az emberség, a szépség a legváratlanabb helyeken bukkan fel. Yulának minden vágya, hogy elszabaduljon erről a helytől, és bármi áron, de megváltoztassa az életét. A Valami jobbra várva 14 éven át követi a lány sorsát és küzdelmét egy jobb életért.

A rendezőnő videoüzenetben köszönte meg a díjat.

 

Legjobb kisjáték- és kísérleti film:
(a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának felajánlása)

Figyeljenek!/Listen
Rendező/Director:  Hamy Ramezan, Rungano Nyoni

Listen_01

A film nagyon erős vizuális és narratív eszközök segítségével, egy konkrét helyzeten keresztül mutat be olyan témákat, mint a paternalizmus, az elszigeteltség és kulturális nehézségek csak egy tömör helyzetet. A két direktor egyike, Rungano Nyoni videoüzenetben köszönte meg a megtiszteltetést.

 

Közönségdíj:

Tangerine
Rendező/Director:  Sean Baker

Ilyen az amikor a szakma és a közönség véleménye megegyezik. Duplázott a film, Shih-Ching Tsou producer vette át az elismerést Kiss Gábor alpolgármester úrtól.

zarotangerine

 

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:

Superwelt/Superworld
Rendező/Director: Karl MARKOVICS
superwelt-poster-karl-markovics-2015-bild-news
A férjezett bolti eladó, Gabi Kovanda, élete a családja és a munkája körül forog, mígnem egy nap minden megváltozik. Hirtelen megjelenik valaki az életében, valaki, akivel futólag már ismerték egymást: Isten! A „Superwelt” Isten és a világ története: egy világé, amelyben a főhős egy pénztárgép mögött áll, és amelyben a sosem látott és hallott Isten mindenütt jelen van. A „Superwelt” olyan, mint egy kisebb csoda. Egy szuperjó csoda.
A rendező video üzenetben köszönte meg a díjat. Karl Markovics kiemelte: már második alkalommal kapta meg Miskolcon az ökumenikus zsűri díját. 2011-ben Lélegzés című filmjéért négy díjat is nyert a CineFesten, így igazi miskolci „fesztivál-veteránnak” számít.

 

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri különdíja:

Why Me?/De Ce Eu?
Rendező/Director: Tudor GIORGIU
de_ce_eu_afis
A fiatal és ambiciózus ügyész, Chritian maga is meglepődik, mikor egy igen érzékeny ügyet bíznak rá: korrupcióval vádolt idősebb kollégája ellen indul eljárás. Az ügy, ami ugródeszka lehetett volna karrierjében végül pont ellentétes hatást kelt. A vádlott ragaszkodik ártatlanságához, de Christiant felettesei arra kényszerítik, hogy állítsa bíróság elé a férfit – akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Giurgiu radikális, keserű víziója egy zűrzavaros országot tár a szemünk elé, ahol a mindenható állam hallgatásba burkolózik, ha a törvényhozói és végrehajtói hatalom egymásnak falaz. Az egyénnek választania kell: vagy fejet hajt és éli a maga életét vagy azt kockáztatja, hogy örökre a süllyesztőbe kerül.
Az elismerést Vágási Emőke vette át, mint a film magyar coproducere. A díjat az ökumenikus zsűri képviseletében Heinz-Martin KRAUSS evanglius lelkész adta át.

zarookumenikusvagasi

 

FIPRESCI díj:

Aferim!
Rendező/Director: Radu JUDE

AFERIM_layered_28_Ianuarie_domestic

1835, Kelet-Európa. Két lovas poroszkál Havasalföld kietlen vidékén, Costandin, a csendőr, és a fia. Egy ’cigány rabszolgát’ keresnek, aki megszökött nemes urától, de a kalandok azután sem érnek véget, hogy megtalálják Carfin-t a ’rabszolgát’. Sőt…Fekete-fehér balkán western, ami meglepően hitelesen kelti életre az akkori zűrzavaros időket és olyan tematikus ívet rajzol, mely egészen a jelenig ér. A román új hullám vezéralakja, Radu Jude és műve a legjobb rendezőnek járó Ezüst medvét kapta idén a Berlinálén.
Radu Jude már volt a miskolci CineFesten 2012-ben, amikor a Mindenki a Mennybe megy című filmjéért szintén FIPRESCI-Díjat kapott.

A rendező videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A köszönő beszédbe némi politikai csipkelődést is becsempészett, a közönség legnagyobb örömére.   150919_1582

C.I.C.A.E. – International Confederation of Art Cinemas
(
Artmozik Nemzetközi Szövetsége)

Mediterranea
Rendező: Jonas CARPIGNANO

mediterranea-official-poster

Afrikából indulnak, a szemük előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben, vagy ha a rendőrség még a másik oldalon elkapja őket – de általában ezek a bevándorlók láthatatlanok maradnak, pedig egyéni életsorsuk hihetetlen történeteket kínál.
A díjat, Koudous SEIHON, a film főszereplője vette át a C.I.C.A.E. zsűri képviseletében Kalmanovits Balázstól.

zaromeditterranea1 zaromedditer

 

Összefoglalva feledhetetlen élmény volt az idei miskolci mustra és a zárógála. Az utolsó vetítések után a filmesek és a filmrajongók még bulizhattak egy utolsót a Helynekemben, hogy aztán elmondhassák “Jövőre, veletek, ugyanitt…”  

  20150919_230546

Lichtenstein Raymond
filmesztéta