Kezdőlap Uncategorized

Premierfilmek alkotói a CineFesten

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tegnap három magyarországi filmpremieren vehetett részt a fesztivál közönsége.

why me Goodnight-Mommy_2 poster8b

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál országfókusz-sorozatában idén Ausztria és Csehország filmművészete mutatkozott be. Csehország kőkemény és megrázó The Snake Brothers című filmjét, a román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című megrendítő, magával ragadó horrorfilmet, valamint Ausztria provokatív és rendkívül izgalmas Goodnight Mommy című filmjét tekinthették meg az érdeklődők. A vetítéseket követően kellemes hangulatú beszélgetések következtek a filmek alkotóival – a The Snake Brothers/Kobrák és siklók egyik főszereplője, Matej Hádek, a Why me?/ Miért én? alkotói közül Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és Vágási Emőke magyar cooproducer, továbbá a Goodnight Mommy szerzői közül Veronika Franz és Severin Fiala rendezők lelkesen számoltak be a filmhez kapcsolódó gondolataikról, érzéseikről.

A Cseh Fókusz egy kőkemény és megrázó vadonatúj filmmel, a Karlovy Varyban díjazott Snake Brothers/Kobrák és siklók magyarországi premierjével zárult.
(A két testvér, Sikló és Kobra egy Prágához közeli kisvárosban élnek. Diszfunkcionális családból származnak, egyikük sem tudott normális életet kialakítani. De a dolgok változnak, legalábbis Sikló életében. Nem csak egy ígéretes üzleti vállalkozásba szállhat be, de a helyi kocsma pincérnőjével is jól alakulnak a dolgok, mindaddig, míg fel nem bukkan a kábítószerfüggő Kobra, aki légvárakat épít, miközben nyaralókat rámol ki. De Sikló ezúttal nem hagyja, hogy bármi vagy bárki elvegye tőle az utolsó esélyt a boldogságra és úgy dönt, életre szóló leckét ad testvérének, amelyből azonban rémálom lesz.)

cinefestsnake

A vetítést követően az egyik főszereplő, Matej Hádek elmondta, hogy életében először dolgozott együtt testvérével, Krystof Hádekkel. A Cseh Fókusz a film után egy kellemes hangulatú fogadással zárult.

A román-magyar koprodukcióban készült Why me?/ Miért én? című igaz történeten alapuló, megrendítő, magával ragadó horrorfilmet hatalmas érdeklődés kísérte. A vetítést követően a rendező Tudor Giurgiu elmondta, hogy filmje lényege az volt, hogy tudjon mutatni egy olyan, morálisan erős karaktert, aki elbukik, szemben a korrupt, kompromisszumképes emberekkel. Hozzátette, hogy a film politikailag sajnos nagyon is aktuális. A film vágója, Lemhényi Réka beszélt többek között a film utóéletéről – elmondta, hogy a film széles körben megmozgatta a román társadalmat olyannyira, hogy a bemutatást követően Romániában alakult egy antikorrupciós egylet is.
(A fiatal és ambiciózus ügyész, Chritian maga is meglepődik, mikor egy igen érzékeny ügyet bíznak rá: korrupcióval vádolt idősebb kollégája ellen indul eljárás. Az ügy, ami ugródeszka lehetett volna karrierjében végül pont ellentétes hatást kelt. A vádlott ragaszkodik ártatlanságához, de Christiant felettesei arra kényszerítik, hogy állítsa bíróság elé a férfit – akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Giurgiu radikális, keserű víziója egy zűrzavaros országot tár a szemünk elé, ahol a mindenható állam hallgatásba burkolózik, ha a törvényhozói és végrehajtói hatalom egymásnak falaz. Az egyénnek választania kell: vagy fejet hajt és éli a maga életét vagy azt kockáztatja, hogy örökre a süllyesztőbe kerül.)

cinefestwhyme

Ausztria hatalmas sikert aratott a versenyprogramban szereplő mindkét nagyjátékfilmjével. A Magyarországon is népszerű színész, Karl Markovics rendezte Superworld című nagysikerű filmpremier után Veronika Franz új, provokatív és izgalmakkal teli magyarországi bemutatóját, a Goodnight Mommy-t elsöprő sikerrel fogadta a nagy számban megjelent közönség.
(Rekkenő nyári hőség. Egy magányosan álló ház az erdő és a kukoricaföldek közepén. A tízéves ikrek az édesanyjukat várják. Amikor visszatér, az arca tele van a plasztikai műtét nyomait eltakaró kötésekkel, és valahogy semmi nem olyan rajta, mint régen volt. Hajlíthatatlan és visszahúzódó, eltökélt szándéka, hogy teljesen elzárja a családját a külvilágtól. A fiúk kételkedni kezdenek abban, hogy ez a nő tényleg az ő anyjuk és mindenáron ki akarják deríteni a valóságot. Megrázó, magával ragadó horror, ami szokatlan tisztelettel áll mind a műfajhoz, mind pedig a közönséghez, hogy az utolsó pillanatban egy briliáns, megalkuvást nem tűrő végjátékban csúcsosodjon ki.)

Az osztrák fókusz záróeseményén a vetítést követően tartalmas közönségtalálkozón vehetett részt a film két rendezője, Veronika Franz és Severin Fiala, melyen többek között azt is elmondták, hogy Miskolc az utolsó állomása alkotásuk óriási sikerű körútjának, mely pont egy éve, 2014 szeptemberében a Velencei Filmfesztiválon kezdődött. Hozzátették, hogy ezt követően szeretnének minden erejükkel a következő filmjükre koncentrálni. Elmondták továbbá, hogy ezen a héten került az amerikai mozikba a Goodnight Mommy trailere, melyet óriási érdeklődés övezett – 7 nap alatt ötmillióan nézték meg.

 

Forrás : cinefest.hu