Kezdőlap Uncategorized

Sikert arattak a kezdő filmesek az Otthonunk Miskolc program keretében a CineFesten

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmkészítő workshopnak adott otthont az elmúlt években. Az Észak-Magyarországi Regionális Filmalap-Miskolc Alapítvány a fesztiválnak ebben a tevékenységében vállalt idén nagyobb szerepet. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével kötött együttműködését kiszélesítve a Filmalap az Intézettel közösen egy dokumentumfilmes workshopot hirdetett. A tervezett filmkészítő műhely végül a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 3 rövid dokumentumfilm formájában tárta fel a görög, a szlovák és a bolgár kisebbség miskolci múltját, történetét.

A filmek nagy sikert arattak a szakmai és a közönség körében is. A bemutatón jelen voltak a filmeket készítő diákok – Nagy Lilla, Kállai Barbara, Doszpoly Roland és Sütő Dávid Pelé -, a programot vezető R. Nagy József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének tanára, sőt a szereplők közül is eljöttek néhányan.

cinefestmiskolc

  • Az alkotó diákok számára is nagyon hasznos egy ilyen workshop meghirdetése, és az a sikerélmény, hogy a végeredményt egy ilyen nívós fesztivál programjában vetítik le a közönségnek – mondta Fürdi Erika, a program koordinátora. – A bemutató után tartott kerekasztal beszélgetésen sok hasznos tapasztalatot cseréltek a lányok és fiúk, az ugyancsak jelen lévő szereplők pedig elmondták, hogy mennyire sokat jelentett számukra, hogy a kultúrájukkal, közösségükkel foglalkoznak.

Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy a fesztiválnak otthont adó Miskolc város élete, értékei és mindennapjai kiemelt szerepet kapjanak a CineFest programjában. Ezt a továbbiakban is szeretnék folytatni, hiszen az Otthonunk Miskolc program évről évre egyre népszerűbb.

Forrás : cinefest.hu