Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Befejeződött Diósgyőr komplex fejlesztése

Az önkormányzat még 2016-ban döntött úgy, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtja a „Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja” című pályázatát.

A beruházások közül elsőként fejeződött be a Petőfi Sándor Fiókkönyvtár klímatudatos felújítása 2017 nyarán. Ugyanezen év novemberében elkészült a Diósgyőri Római Katolikus Plébánia templomkertjének  fejlesztése. 2019 áprilisában megújult az Árpád úti szolgáltatóház előtti tér, ahol zöldfelületek, új padok és villanyoszlopok, gyönyörű szökőkút, kulturált környezet és helyi termelői piac is várja a látogatókat.

2020 szeptemberében a Nagy Lajos király útja és a Blaha Lujza utca közötti zöld területen új  játszóteret kaptak a gyerekek. A II. János Pál pápa tér kialakításával impozánssá vált a diósgyőri városközpont. A projekt utolsó elemeként, 2022 szeptemberében a Pálosok Parkjában utcabútorokat újítottak fel és új Sportpark várja a sportolni vágyókat.

Az infrastrukturális fejlesztések az évek során szemléletformálási programokkal, közösségi virágültetéssel kerültek kiegészítésre. Környezettudatosságot erősítő, ismeretterjesztő „zöld tanórák” szerveződtek Diósgyőr több iskolájában és óvodájában, a helyi termékek népszerűsítésére több alkalommal termelői piacot tartottak az Árpád úti szolgáltatóház előtti felújított téren.

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összege 936.377.261,- Ft.