Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Betiltanák az energiaital árusítását 18 éven alattiak számára

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Benyújtották az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot. Az indoklás szerint Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Szakemberek szerint a túlzott fogyasztás jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

Tavaly októberben szerkesztőségünk megkereste a Magyar Energiaital Szövetséget. Dr. Csibi Sándor főtitkártól megkaptuk a szövetség álláspontját.  Közleményükben elmondták, a Magyar Energiaital Szövetség is szeretné megvédeni a gyermekeket a különböző veszélyektől és következetesen hirdeti, hogy gyermekek számára a koffein fogyasztás nem ajánlott. Tehát nem csak az energiaital, hanem semmi, ami koffeint tartalmaz, így például a kóla sem. A pontos tájékoztatás kedvedéért, szeretném megjegyezni, hogy 1 literben kólában annyi cukor van mint 1 liter energiaitalban és 1 literben annyi koffein, amennyi egy doboz energiaitalban.  A kólát szinte már családbarátként hirdetik és literszámra töltik magukba a fiatalok, legtöbbször úgy, hogy a szülő veszi meg. A koffein élettani hatása pedig ugyanaz.”

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották. Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

AMagyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.