Kezdőlap KIEMELT

Bő két hét múlva indul az egyetemi EB Miskolcon

Ezzel a teszteseménnyel próbálják ki a Miskolci Egyetem felkészültségét.

Tizenegy országból több mint kétszáz sportolót várnak Miskolcra európai egyetemekről a Tollaslabda és Vízilabda Európai Egyetemi Bajnokságra, melyet a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club közösen rendez 2023. július 13. és 19. között.

A sportesemény az Európai Egyetemi Sport Szövetség és a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség együttműködésben valósul meg. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) páratlan években Európai Egyetemi Bajnokságokat (EUC) szervez sportáganként különböző helyszíneken – áll az önkormányzat közleményében.

2023-ban Európa-szerte 20 sportágban rendeznek EUC-t

Gonda Daniella tollaslabdázó, aki a tavalyi Európai Egyetemi Játékokon női egyéniben a döntőig jutott, és ezüstéremmel fejezte be a küzdelmeket, már nagyon várja a miskolci Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokságot:

„Magam is elindulok a bajnokságon, és remélem, hogy a tavalyi ezüstnél is fényesebb éremmel lehetek majd gazdagabb a végén. A mezőny nívós, jó játékosokból áll. A tollaslabda nagyon látványos sport, így biztos, hogy jól fognak szórakozni azok, akik kilátogatnak a mérkőzésekre.”

A miskolci származású, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Biros Péter pedig a Vízilabda Európai Egyetemi Bajnokságot várja nagyon:

„A magyar egyetemi bajnokság nagyon erős, ahogy a nemzeti bajnokság is Európa egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága. Vannak olyan játékosok, akik már kipróbálták magukat mindkét szintéren, így jó meccsekre, színvonalas összecsapásokra számítok. Külföldről két angol, köztük az Oxfordi Egyetem, valamint egy holland egyetem csapata képviselteti magát a megmérettetésen, melynek végén magyar egyetemi győzelmet várok.”

Teszteseménynek tökéletes lesz

Az idei Tollaslabda és Vízilabda Európai Egyetemi Bajnokság egyben a 2024-es, Miskolc és Debrecen közös rendezésében megvalósuló Európai Egyetemi Játékok (EUG) hivatalos teszteseménye is. Az EUG Európa legnagyobb hallgatói sporteseménye, a résztvevők létszámát tekintve a nyári olimpiát követő harmadik legnagyobb sportrendezvény a világon, melyre az európai egyetemisták, a kontinens felsőoktatási közössége és sportszerető közönsége egyaránt odafigyel.

(forrás, fotók: uni-miskolc.hu/ Nyitókép: Muzsnay Kinga és Rausz Ádám a Miskolci Egyetemet képviseli a Tollaslabda Európai Egyetemi Bajnokságon)