Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton a vendégek hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták fel egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén.
Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral, Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés, a bőrözés és a mézeskalács díszítés titkait leshetik el. Lesz többek között tánctanoda, néptáncbemutató, patkolási bemutató, de a látogatók bekapcsolódhatnak a paprikafűzésbe, kipróbálhatják, hogyan kell összetörni a külüvel a kiszárított paprikát.
A gyerekeket több portán kézműves foglalkozás, az iparos műhelyek mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja.
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanyánál. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.
(Illusztráció: Facebook – Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark)