Az erdei fülesbagoly védett állat és 2020-ban az év madarává választották.

„Tollfülei” miatt mindannyiunk számára ismert és kedves madár, a leggyakoribb általánosan elterjedt, közepes méretű hazai bagolyfajunk, amely a telet sok esetben a településekre húzódva tölti – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park.

A nagy, öreg fák eltűnésével (esetleges kivágásával) a telelőhelyeik száma csökkent, a táplálkozó-területek beépítésével pedig a baglyok más helyet kereshettek maguknak.

Éppen ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával minden évben erdei fülesbagoly telelőhely-felmérést hirdet. Ebben bárki részt vehet, legyen az természetjáró, helyi lakos, család vagy önkéntes.

A felmérés azért fontos, mert a hasznos eredmények segítségével sikerül egyre inkább megismerni a baglyok telelőhelyeit, esetenként pedig megvédeni azokat a fákat, amik ebben az időszakban akár több tucat állat nappalozóhelyét biztosítják.

Amennyiben nektek is sikerül erdei fülesbaglyokat megfigyelnetek, az adatok megosztásával támogathatjátok a felmérések sikerességét. A baglyok szervezett szinkron-számlálását januárban szervezi meg az MME, ezért az ezzel kapcsolatos információk év elején minden csatornájukon elérhetők majd.

A bagolycsapatokról azonban nem csak ekkor, hanem egész télen szívesen fogadják az adatokat, és a kérdéseket az erdeifüles@mme.hu e-mail címen.

A megfigyelésekből éves jelentés készül, ami része egy európai szintű összesítésnek. A baglyok számlálásában Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai is évről-évre részt vesznek.

/Nyitókép: Jakab Sándor/