Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Döntött a városvezetés: továbbra sem engedélyezi az erdőirtást, és a fakivágást!

Herman Ottó egykori nyaralójánál tartott sajtótájékoztatót Varga Andrea alpolgármester, ahol felhívta a figyelmet a kormány múlt héten megjelent rendeletére, ami lehetőséget adhat az erdő- erdőgazdálkodási törvény, valamint a természetvédelmi törvény szigorú szabályai alóli felmentésekre.

Az alpolgármester aggodalmát fejezte ki, hogy ezzel a visszaélések vagy a természetvédelmi szempontból felelőtlennek minősíthető cselekedetek következhetnek be. Lehetőség nyílik olyan tarvágásokra, amelyek Miskolc lakossága számára közvetlenül is és globálisan is komoly károkat okozhatnak a jövőben. A fás területek hiánya egy-egy özönvízszerű esőzés idején, jobb esetben csak ingatlanokban tesz kárt, rosszabb esetben emberéletet követelhet.

Miskolc városa évtizedek óta küzd az egészséges, tiszta levegőért. A téli, fűtési időszakban a város sajátosságai miatt, eddig is gyakorta kellett elrendelnünk a szmogriadót. Varga Andrea alpolgármester aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy így az eddigi erőfeszítéseink hiábavalóvá válnak.

Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy valós probléma sok családban a tűzifa beszerzése, különösen most, amikor az elszabadulni látszó energiaárak miatt kemény télre készül mindenki – hangsúlyozta ki az alpolgármester.

Varga Andrea azt is bejelentette, hogy Miskolc város polgármestere és városvezetése úgy döntött, hogy a kormányrendelet adta lehetőséggel nem fog élni, és a város területén a város tulajdonában lévő erdőségekben továbbra is a legszigorúbb természetvédelmi szabályok szerint fog eljárni. Az erdőirtást, fakivágást nem engedélyezi.

Miskolc város vezetése dolgozik azon a válság kezelésére alkalmas csomagon, amely az előttünk álló őszi időszakra készül – emelte ki az alpolgármester.

Varga Andrea alpolgármesterként Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnöknek és Áder János leköszönt köztársasági elnök úrnak címzett nyílt levelét változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Ha van ügy, ami politikai nézettől függetlenül minden magyar ember számára fontos kell, hogy legyen, az környezetünk és természetünk védelme. Aki megélte pontosan emlékezhet, milyen károkat okozott a ciánszennyezés a Tisza folyóban 2000-ben, mi miskolciak pedig idén aggódva olvasunk a Sajó folyót ért környezeti károkozásról.

Azért fordulok Önökhöz, mert úgy érezzük, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 287/2022 (VIII. 4.) számú kormányrendelet most az erdőket és a természetvédelmi területeket veszélyezteti. Az energia árának szédületes emelkedése valóban komoly szociális feszültségeket okozhat. Az olyan hátrányokkal küzdő területen, mint Miskolc és a régió, naponta szembesülünk a szegénység és az életért való megküzdés okozta kihívásokkal. Értjük, hogy a rendelet célja elvileg ennek kezelése, ám ez nem adhat alapot a kontrollálatlan fakivágásokra, a természetvédelmi területek megcsonkítására. Ahogy a geopolitikai helyzet, az ország költségvetésének állapota, az energiahordozók világpiaci ára és sok minden más összefügg, úgy igaz ez a természet védelmére is.

Az erdők, fás területek szabad prédává minősítése azon túl, hogy visszafordítja az ország erdősítésének egyébként pozitív irányú és általunk is elismert növekedését, nagyon sok helyen okozhat a jövőben vízkárokat.

Ha nincs, ami megfogja a hirtelen esőzések következtében lezúduló vizeket különösen a dombok, hegyek között, völgyekben található településeken, akkor – és ennek felismeréséhez nem kell az egyetemünkön megszerezhető környezetvédelmi mérnöki diploma – idővel szembe kell néznünk azzal az erővel, amit nem tudunk kordában tartani. Miskolc lakossága az elmúlt években többször szerzett erre vonatkozó tapasztalatot. Úgy vélem, félelmünk nem alaptalan.

Jobb esetben csak lakóházainkat, közösségi tereinket rombolja le a víz, rosszabb esetben emberek életébe is kerülhet mindez. 

Miskolc városa évtizedek óta küzd az egészséges, tiszta levegőért. A téli, fűtési időszakban a város sajátosságai miatt, eddig is gyakorta kellett elrendelnünk a szmogriadót. Aggódunk amiatt, hogy az eddigi erőfeszítéseink hiábavalóvá válnak. Miskolc megérdemli a tiszta levegőt!

Miskolc magas minőségű ivóvíz készletét a bükki források biztosítják. A karsztvíz pótolhatatlan, felbecsülhetetlen értékű természeti kincs, amit ez az átgondolatlan, előkészítetlen, szűk látókörű rendelet szintén veszélyeztet.

A felsorolást még hosszan folytathatnám, de talán már ebből is érzékelhető, miért ragadunk meg minden lehetséges eszközt a figyelemfelkeltésre! Mi a Bükk lábánál élünk. Környezetünkre büszkék vagyunk, védeni és megőrizni akarjuk, és szívesen megmutatjuk mindenkinek.

Ezért Miskolc városvezetése és lakói nevében is tisztelettel invitálom Önöket városunkba, hogy saját szemükkel láthassák, mit kockáztat a most kihirdetett jogszabály. Egyben szeretnénk Önökkel megosztani javaslatainkat, amelyekkel segíthetjük a szociális helyzetüknél fogva nehéz körülmények között élők téli szezonra való felkészülését úgy, hogy ne szenvedjen kárt csodálatos környezetünk.

Levelemet azzal kezdtem, a környezetvédelem nemzeti – a pártpolitikától független – ügy. Zárni egy Gerald Durelltől vett idézettel szeretném: „A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk.” Ez a felelősségünk külön-külön és együtt is óriási.

Úgy is mint szülőnek, akik gyermekeink jövőjét is befolyásolhatjuk és legfőképpen, mint felelős politikai szereplőnek, akit azzal a felelősséggel ruháztak fel, hogy egy egész közösség érdekeit szolgálja!

Ezért mi, Miskolc város vezetői minden olyan törekvést támogatunk, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a most felnövekvő generációk ne vethessék majd szemünkre: „Felelőtlenek voltatok!”

Tisztelettel várjuk Önöket Miskolcon és a csodálatos Bükkben!

Tisztelettel,

Varga Andrea

 

(Fotó: Gulyás Attila)