Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Tudósok vizsgálják, hogy miért van egyre több nagy fehér cápa a népszerű nyaralóhely közelében, feltételezéseik szerint ugyanis az észlelések megszaporodása összefüggésben lehet az éghajlatváltozással.

Kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen összefüggés lehet a Plenty-öböl környékén megszaporodott fehér cápákról szóló jelentések és az óceánok felmelegedése között.
Új-Zéland egyik legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyén egy meglepő tendenciára lettek figyelmesek a kutatók: szemmel láthatóan megugrott a nagy fehér cápa-észlelések száma, ez azonban komoly aggodalmat keltett a turisták körében, mivel félnek a cápák egyre gyakoribb nyári látogatásaitól.
A legutóbbi, halálos kimenetelű cápatámadás a régió északi részén történt még tavaly januárban, s bár azóta számos észlelés történt, szerencsére mindenki megmenekült.
A megszaporodott észlelések miatt most egy tudósok, cápaszakértők, természetvédelmi szakemberek és a helyi iwi törzs tagjaiból álló csoport vizsgálja az eseményeket, s arra próbálnak választ találni, hogy mi okozhatja a nagy fehér cápák egyre növekvő jelenlétét a térségben.
Phil Ross, a Waikato Egyetem tengerbiológusa, a projekt vezetője megosztotta, a csapat célja, hogy kiderítse, valóban több cápa van-e a vízben, vagy csak a nyaralóhelyen tartózkodó turisták számának növekedése vezetett ahhoz, hogy az elmúlt időszakban sokkal több észlelés történt.
Mindemellett arra is keresik a választ, hogy az észlelések megnövekedett száma összefüggésben lehet-e az óceánok felmelegedésével, vagyis az éghajlatváltozással, ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy az állatok általános szokásai, vagy épp vándorlási szokásai megváltoznak a változó környezeti hatásokra reagálva.
A csoport a megfigyelésekhez GoPro-kamerákat fog telepíteni a tengerfenékre, Ross elmondása szerint ugyanis a nagy fehér cápák gyakran kíváncsiskodnak a kamerák környékén, s korábban is sikeresen alkalmazták ezt a megfigyelési módszert a cápák esetében.