A Blackpooli Állatkert érdekes és figyelemre méltó megközelítést alkalmaz, hogy megállapítsa, vemhes-e valamelyik elefántja. Az állatkert csapata ugyanis ehető csillámport használ az állatok megfigyelésére, követve az Európai Veszélyeztetett Fajok Programjának ajánlásait.

Az állatkert ázsiai elefántjai, Tara, Noorjahan és Esha szaporodási ciklusának figyelemmel kísérése kulcsfontosságú a faj megőrzése szempontjából. Ennek érdekében a szakemberek hormonvizsgálatokat végeznek az elefántok ürülékén keresztül. Azonban a sok elefánt miatt felmerült a probléma, hogy nehéz lehet azonosítani, melyik ürülék melyik egyedhez tartozik.

A kreatív megoldás a dolgozók fejéből pattant ki: az ehető csillámpor. Minden elefánt egyedi színű eledelt kap, amely ezt a csillámpor-tartalmat tartalmazza. Ez segít a személyzetnek azonosítani az egyedeket és a hozzájuk tartozó ürülékmintákat.

Az ehető csillámpor módszerének alkalmazása rendkívül hatékony. A mintákat hetente kétszer gyűjtik össze, és azokat egy másik állatkertbe küldik tovább, ahol modern kutatólaboratóriumban elemzik azokat. Ez lehetővé teszi a pontos és megbízható vemhességi vizsgálatok elvégzését, ami kulcsfontosságú az állomány egészségének és jövőbeli növekedésének biztosításához.

Az ehető csillámpor módszerének alkalmazása nemcsak hatékony, hanem kreatív és innovatív megközelítést is mutat az állatok gondozásában és megfigyelésében. Ez a módszer nemcsak a Blackpooli Állatkert számára lehet hasznos, hanem más állatkertek számára is inspirációt jelenthet a fenntartható és hatékony állatgondozás terén. A folyamatos figyelem és az újítások révén biztosítható, hogy a veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos védelmi erőfeszítések előrehaladása továbbra is folytatódjon, és a jövő generációi is megcsodálhassák ezeket a csodálatos állatokat.