Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Életveszély! Négyből három égősor veszélyes

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is ellenőrizte a fényfüzéreket, aggasztó számokat kaptak a végén, ugyanis a vizsgált termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek.

A fogyasztóvédelem laboratóriumában a bolti kínálatból eddig 31 féle díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgáltak meg. Közülük 24 típust találtak áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. A megbukott termékeknél jellemzően nem csak egy, hanem többnyire hét-nyolc hiba is előfordult.

Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket. A hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek. Huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is.