Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy negyvenöt éves férfi ellen, aki a háza udvaráról lézerfényt kibocsátó lézer pointerrel bevilágított három, kiképzési gyakorlatot végrehajtó vadászrepülőgép pilótafülkéjébe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint tavaly április végén – egymást követő három napon –, az éjszakai órákban a Magyar Honvédség három vadászrepülőgéppel kiképzési gyakorlatot hajtott végre a Tiszakeszi feletti légtérben hatszáz métertől kétezerötszáz méterig terjedő repülési magasságban.

A vádlott lakásának udvaráról, egy zöld lézerfényt kibocsátó lézer pointerrel, alkalmanként legkevesebb harminc percig mindhárom vadászrepülőgép pilótafülkéjébe bevilágított.

A lézerfény a pilótafülkék üveg és plexi felületein megtörve szóródott, és a pilótáknál pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. Az egyik alkalommal a lézerfény zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy a pilóta a repülőgép navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a vádlott a légijárművet szem elől tévessze.

A férfi cselekményével a repülőgép pilótáinak életét, valamint testi épségét veszélyeztette. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben – felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a lézer pointer elkobzásával.

/A nyitókép illusztráció/