Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A citromos vízen kívül vannak egyéb otthon alkalmazható gyógymódok is a csuklás ellen. Neked van valami tuti tipped? Csokorba szedtünk párat, amiért azért garanciát nem vállalunk, de hátha… Főleg gyerekek által szerzett tapasztalatokat figyeltek a „csuklás –szakértők”.

Tíz másodperc szünet

A légvétel során. A csuklás egy önkéntelen reflex, amely akkor következik be, amikor a rekeszizom összehúzódik. Emiatt a hangszalagok hirtelen összezáródnak, és visszajelző csuklás hangot keltenek. A lélegzet visszatartása segít lelassítani ezeket a jeleket.

Egy pohár hideg víz

Ez a módszer arra is jó, hogy a szervezet elkezdje szabályozni az agy és a rekeszizom közötti jeleket, ami csökkentheti az összehúzódásokat.

Nyugalom

Egy kutatás bebizonyította, hogy a szorongás, a stressz és az izgalom is okozhat csuklást, éppen ezért a folyamat megszüntetésében kulcsszerepe van annak, hogy higgadtak maradjunk. 

Adjunk egy kevés cukrot a gyereknek

Tegyünk egy teáskanálnyi cukrot a gyerek nyelvére, ami lassan elszopogatva enyhíti a csuklást azáltal, hogy stimulálja a vágusz ideget, ami szerepet játszik az agy és a rekeszizom közti jelek továbbításában.

Óvatosan húzzuk meg a gyerek nyelvét

Ez volt nálunk a kakukktojás, de ki tudja. A nyelv meghúzása a cukorfogyasztáshoz hasonlóan segít enyhíteni a csuklást, miután csökkenti a rekeszizom-görcsöket. A nyelvet fogjuk meg a hegyénél, és egyszer-kétszer finoman húzzuk előre.

Plusz javaslat

Kérdezd meg tőle mit evett tegnap ebédre. Mert amíg gondolkodik, lelassul a légzés, vagyis lehet, ez lesz a tökéletes módszer!