A Dél-Ausztráliai Egyetem új tanulmánya igazolta a földdel töltött gumiabroncsokból épített falak szerkezeti integritását. Az eredmény új lehetőségeket nyit a csak Ausztráliában évi több százezer tonnára tehető elhasználódott gumiabroncs építőiparban való hasznosítására. Az egyetem szerint kutatócsapata megvizsgálta a szerkezet viselkedését különböző stresszhatások alatt.

Jobb, mint a hagyományos szerkezetek

A gumifalak nemcsak, hogy szerkezetileg ugyanolyan szilárdak, mint a beton vagy fa talpfa támfalak, hanem rendkívül rugalmasak is. Ha a gumiabroncsok feltöltésére újrahasznosított betontörmeléket vagy zúzott téglát használnak, akkor kiváló vízelvezetést is biztosítanak, ami számos támfalnál fontos szempont lehet. Az újrahasznosított töltőanyagok használata pedig csökkenti a fal környezeti hatását.

Készülés a széles körben alkalmazásra

Bár a tanulmány csak egy valós falat vizsgált, az egyetem doktorjelöltje, Yachong Xu olyan szoftveres modelleket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a kapott adatok extrapolálását más tervekre, így az eredmények széles körben alkalmazhatóak. Úgy gondolják, hogy ez a kutatás erős bizonyítékot szolgáltat a gumifalak lakásokban és egyéb módon történő alkalmazásához, és a következő lépés az lesz, hogy egy ipari partnerrel együttműködve kifejlesszük a szerkezet számos valós alkalmazását.