Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új rendeletekre volt szükség – ezek közül három már meg is jelent a Magyar Közlönyben – mivel november elsején új alkotmánymódosítás lép életbe.

A most megjelent kormányrendeletek ennek megfelelően egyrészt megszüntetik, másrészt az új alkotmányos kereteknek megfelelően, 30 napra újra kihirdetik a háború miatt szükséges veszélyhelyzetet, illetve meghosszabbítják a 2022. október 31-én hatályos veszélyhelyzeti rendeletek hatályát, így ezek továbbra is hatályosak és alkalmazhatóak maradnak – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ sajtóközleményében.

A közleményből az is kiderül, hogy a novembertől életbe lépő Alaptörvény-módosítás miatt volt szükség arra, hogy ismét kihirdessék a veszélyhelyzetet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatt.

A különleges jogrend fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a Magyarországgal szomszédos Ukrajnában a fegyveres konfliktus és az annak következtében kialakult humanitárius katasztrófa elhúzódik, sőt a háború és a szankciók gazdasági hatásai hazánkat is rendkívüli helyzet elé állítják – írják. – A veszélyhelyzet fenntartása a kormány számára megteremti a hatékony és gyors döntéshozatal jogi kereteit a háború elől menekülők megsegítéséhez, valamint Magyarország fizikai, gazdasági és energiaellátási biztonságának védelméhez.

November 1-jén életbe lép az az alkotmánymódosítás, amely a korábbi hat különleges jogrend (rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet) helyett mostantól három különleges jogrendet határoz meg: hadi állapot, szükség állapot, és veszélyhelyzet. 

Emellett a kormány él azzal a lehetőséggel, amelyet az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása teremtett meg, miszerint a kabinet kezdeményezheti a veszélyhelyzet legfeljebb 180 nappal történő meghosszabbítását, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll. Miután a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó háború továbbra is fennáll, a kormány a parlament elé terjeszti a veszélyhelyzet és a veszélyhelyzethez kapcsolódó jogszabályok 180 nappal történő meghosszabbítását.

/Fotó: MTI/