Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megfigyelted már, hogy minél idősebb vagy, annál rosszabbul bírod az alkoholt? Megvan az oka.

Ahogy öregszünk, bizonyos változások kombinációja miatt csökken szervezetünk alkoholfeldolgozó képessége. Ez egyrészt a természetes öregedésnek tudható be, másrészt a toxinoknak való állandó kitettségnek, valamint az alkohol szervezetünkből való méregtelenítéséhez szükséges enzimatikus folyamatok leromlásának.

Az életkor előrehaladtával az izmokat zsír váltja fel, és a zsírsejtek pedig kevesebb vizet tartanak magukban, mint az izomsejtek, ami nagymértékben csökkenti az izmok által az alkohol feldolgozására gyakorolt ????pozitív hatást. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja olyan gyorsan lebontani az alkoholt, mint fiatalabb korában, hanem növeli az alkohol által okozott közvetlen májkárosodást is. A test mérete és összetétele egyébként életkortól függetlenül jelentősen meghatározza, mennyire vagyunk képesek tolerálni az alkoholt. 

A rendszeres alkoholfogyasztás felgyorsítja az öregedési folyamatot, mivel csökkenti a bőr rugalmasságát, ami ráncok kialakulásához vezet.