Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Persze, ha az időjárási viszonyok is engedik látni. Óránként akár 120 hullócsillagot is meg lehet számolni az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-záporát produkáló Geminidák meteorraj érkezésével.  

„A légköri jelenség a csütörtök esti órákban lesz a leglátványosabb”

– erről tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A hullócsillagok, vagy meteorok olyan porszemcsékből és kődarabokból származnak, amik akár egy űrhajó sebességének többszörösével száguldanak az űrben. A Földdel találkozva a felső légkörben hosszú, fényesen világító ioncsatornát hoznak létre, ezt látjuk mi hullócsillagként.

A meteorraj szülőobjektuma az 1983-ban megtalált Phaethon. Ez pedig egy öt és fél kilométer átmérőjű földsúroló aszteroida. Különlegessége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat is mutat. 

Pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt. 

A kutatók feltételezése szerint amint a Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a felszínét, ami a földi kiszáradt tómedrek sárrepedéseihez hasonló jelenséggel jár. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyhatják a felszínt, csóvát alkothatnak, és táplálhatják a Geminidák rajt.

A tájékoztatás szerint a Geminidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben csütörtökön az esti órákban lesz. Ekkor már felkel a raj radiánsa, az a pont, ahonnan a meteorok égi pályája kiindulni látszik.

Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a koraesti órában lesz, 20 óra körül, a Radiáns pedig hajnali 2 óra felé delel.

(forrás, fotó: lelepo.hu)