SMS-ben érkező kérésre soha ne add meg bankkártyád adatait! Legyél óvatos, ne hagyd, hogy átverjenek!

„Újra és újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmilyen körülmények között ne adják meg a bankkártyájuk adatait „csomagküldő szolgálatoktól” érkező értesítések alapján. Ennek ellenére sajnos azonban még sokan jóhiszeműen megteszik ezt”

– posztolta közösségi oldalán a rendőrség.

Legutóbb egy szombathelyi lakos vált áldozattá. 

Látszólag csomagküldő szolgálattól érkező SMS alapján, az ott kapott linkre kattintva megadta a bankkártyájának adatait, a CVC kódot és a lejárati időt, továbbá egy mobilfizetési megoldáshoz kapott kódot is. Ezt követően a számlájának terhére egy távol-keleti országban vásároltak ismeretlen csalók.

Ne engedd, hogy átverjenek!

  • Ha csomagot vársz, ellenőrizd a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, gyanakodj!
  • Azért, mert ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől csomag érkezését várod, még egyáltalán nem biztos, hogy onnét is keresnek. 
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlád, valamint bankkártyád adatait, illetve a CVC kódot sem. 
  • Csak a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. 
  • Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni. Ők veszik fel a kapcsolatot a szállítást végző vállalkozással, majd adják át részére ezeket az adatokat.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

(fotó: illusztráció, pixabay)