Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Filmvetítés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 2-án 15:00-től, a Béke Art Moziteremben a Béke – A nemzetek felett című dokumentumfilmet vetítik a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából – olvasható a CINE-MIS Nonprofit Kft. közleményében.

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

Béke – A nemzetek felett

magyar dokumentumfilm, 91 perc, 2021 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) Rendező: Babos Tamás, Tősér Ádám

Szereplők: Kelemen József, Zöld Csaba, Barbinek Péter, Barnák László

Az első világháborút követően Magyarország komoly válsággal nézett szembe: már nem volt vezető nemzet az Osztrák-Magyar Monarchián belül, és lakosságát, területét, gazdaságát, illetve vezetését is súlyosan érintette az első világháború. A nemzet fennmaradása úgy tűnt, hogy az Apponyi gróf vezette békedelegáció sikerétől függ.

A film bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.