Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Foltok nélkül született egy zsiráf az Egyesült Államokban, ami valóban világszenzáció: jelenleg nincs hasonló egyed a Földön, és a múltban is csak elvétve lehetett hallani hasonlót.

Az állat a Tennessee államban található Brights Zoo állatkertjében látta meg a napvilágot július 31-én. Az utóbbi évtizedben nem sok hasonló történt: ugyan vannak történelmi beszámolók egy makulátlan zsiráfról, amely fogságban született még 1972-ben Japánban, de az állatról semmilyen elérhető kép nem készült, így csak a beszámolóknak hihetünk – emellett még két korábbi esetről lehet tudni a történelemben, de jelenleg ez az egyetlen folt nélküli példány a bolygón, írja a ScienceAlert.

A zsiráfokon található jellegzetes sötét szőrzetfoltok nem véletlenszerű mintázatúak vagy alakúak: az állatok az anyjuktól örököltek, minden zsiráfnak egyedi foltjai vannak, ami az álcázást segítik elő a természetben. A most született zsiráfnak nehéz dolga lenne a vadonban, hiszen a szakértők szerint a foltok nélkül született egyedek nem tudnának elrejtőzni a ragadozók elől; emiatt az állatnak valószínűleg jobb dolga is lesz fogságban.

A Brights Zoo tulajdonosai megis mutatták a a Facebookon a foltok nélkül született nőstény zsiráfjukat, hogy felhívják a figyelmet arra, hogyan lehet támogatni a faj fenntartására irányuló erőfeszítéseket – rádásul még szavazást is indítottak a barna zsiráf nevéről is.

A zsiráfállományok megőrzését támogató alapítvány szerint az utóbbi évtizedekben csökkent a vadon élő példányok száma. Afrikában az 1980-as években még 155 ezer példány élt, mára ez a szám 117 ezerre esett vissza.